ODLUKA O LOKALNIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

Niže takse za građane u Herceg Novom

Umanjenjem će prihod Opštine, po tom osnovu, po određenim tarifama biti manji za oko 38 odsto

2631 pregleda 1 komentar(a)
Građanski biro u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Građanski biro u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi

Odlukom o lokalnim administrativnim taksama, u Herceg Novom su smanjene takse za više spisa i radnji pred organima lokalne uprave.

“Tako će, primjera radi, građani po novoj Odluci za izdavanje zahtjeva, molbi, predloga, prijava i drugih podnesaka sada plaćati dva eura, umjesto pet, koliko je ranije iznosila taksa za ove radnje. Takse za rješenje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i rješenje o obimu i sadržaju tog elaborata sada su 10 umjesto 50 eura, a za davanje saglasnosti na taj elaborat 20 umjesto 50 eura”, saopšteno je iz Opštine.

Novom odlukom, kako se navodi, umanjene su takse za razne vrste podnesaka, opomene, rješenja, uvjerenja, ovjere, prepise i prevode. Ostale tarife su smanjene ili su ostale na dosadašnjem nivou.

“S obzirom na to da su novom odlukom umanjene stavke koje čine najveći udio prihoda lokalnih administrativnih taksi, planirani prihod budžeta Opštine Herceg Novi po ovom osnovu po određenim tarifama biće umanjen za oko 38 odsto”, piše u obrazloženju Odluke koja je usvojena na sjednici Skupštine opštine Herceg Novi.

Nova odluka donesena je u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama koji je usvojen prošle godine, a saglasnost na nju dalo je Ministarstvo finansija. U postupku pripreme Nacrta Odluke obavljene su konsultacije sa Zajednicom opština, kao i organima lokalne uprave imajući u vidu njihove nadležnosti i vrste akata koje donose.

Odluka o lokalnim administrativnim taksama Opštine Herceg Novi stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a taksena obaveza koja je nastala do momenta njenog stupanja na snagu plaćaće se u skladu sa starom odlukom.

Preporučujemo za Vas