Francuska jedrilica na sigurnom u luku Bar

"Uslijed nagle promjene vremena i jakog sjevero-zapadnog vjetra, talasi su dostizali visinu od 3-4 metra, a jedrilici se po njihovom kazivanju, upleo se konop u proper i ostali su nesposobni za manevar"

20058 pregleda 20 reakcija 14 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Remorker kompanije "Ocean Montenegro" uspio je oko 22.50 sati da uzme u tegalj francusku jedrilicu "Oeava". On je oteglio prema luci Bar.

Zbog nevremena - jakog vjetra i visokih valova, i jedna strana motorna jahta koja je poslijepodne isplovila iz Dubrovnika, zatražila je večeras tzv. luku zaklona, odnosno odobrenje da uplovi i skloni se od nevremena u luku Zelenika u Boki.

Na jedrilici pod francuskom zastavom su bila četiri člana posade među kojima je i jedno dijete. "Oeava" je uputila MAY DAY poziv u pomoć juče u 19.30 sati.

foto: UPSUL

"Uslijed nagle promjene vremena i jakog sjevero-zapadnog vjetra, talasi su dostizali visinu od tri do četiri metra, a jedrilici se po njihovom kazivanju, upleo se konop u proper i ostali su nesposobni za manevar. Spasilački čamac SAR-5 sa posadom Bošković i Čejović, su isplovili iz Bara do jedrilice na udaljenosti 15 milja u pravcu juga ka Otrantskim vratima, a naspram Ulcinja na nekih 8 milja. Zbog veličine jedrilice od 16 metara,angažovano privatna kompanija Ocean Montenegro koja se remorkerom uputila prema poziciji. Trenutno je kurs jedrilice okrenut ka kopnu i ona plovi uz pomoć jednog raširenog jedra", kazao je "Vijestima" načelnik Službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

Bonus video: