Kusovac prekršio samoizolaciju?

Gradonačelnik Tivta u prvi mah kazao da nije ni napuštao kuću, a potom ipak priznao da je bio tamo, ali da nije izlazio iz službenog automobila

61546 pregleda 802 reakcija 107 komentar(a)
Službeni automobil na seoskom putu, Foto: Čitalac
Službeni automobil na seoskom putu, Foto: Čitalac

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac (DPS) navodno je prekršio rješenje o samoizolaciji izrečeno mu zbog kontakta sa osobom oboljelom od koronavirusa, jer brojni građani tvrde da su ga juče poslijepodne vidjeli na plaži Žukovica u Donjem Grblju.

O toj okolnosti obaviještena je i tivatska policija koja će, kako saznajemo, provjeriti tvrdnje mještana da je gradonačelnik viđen u blizini kupališta u Opštini Kotor.

Kusovac je potvrdio da je bio tamo, ali tvrdi da nije izlazio iz automobila i da nije prekršio samoizolaciju.

Prema tvrdnji građana koji su se tamo zatekli, Kusovac je juče između 17 i 18 časova bio u Žukovici - jednoj od najljepših, ali pomalo dislociranih plaža u Boki.

On je tamo došao službenim automobilom Opštine Tivat, crnim “nisanom kaškaijem” (TV MN 001), koji je ranije sopstvenim rješenjem sam sebi stavio na 24-satno rapolaganje.

Kada je jedan od građana krenuo da ga fotografiše, Kusovac je to navodno primijetio i brzo se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. Svjedoci su ipak slikali crni “nisan” kako zamiče uz put od Žukovice prema selu Glavatičići... Iako se prvo nije javljao na telefon i odgovarao na SMS “Vijesti“, Kusovac je kasnije novinaru u telefonskom razgovoru kazao da se nalazi u svojoj kući i da je nije napuštao, te da sigurno nije bio u Žukovici.

Međutim, na pitanje ko je, ako ne on kojem je taj automobil stavljen na 24-satno rapolaganje, bio na neradni dan na Žukovici, Kusovac se najprije zbunio, a onda rekao da je automobil možda koristila neka druga osoba iz Opštine. On je kasnije, nakon što su mu “Vijesti“ poslale fotografiju opštinskog automobila na seoskom putu i zatražile zvaničnu izjavu o tome, promijenio priču: “Spustio sam se dolje (do Žukovice) i bio tamo bukvalno dva minuta. Nisam se kupao na Žukovici, već sam mjesto samoizolacije napustio na kratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora. Inače, za mjesto samoizolacije mi je određeno selo Glavatičići u Grblju, a ne Tivat. Nisam prekršio samoizolaciju jer nisam ni izlazio iz automobila i ni sa kim tamo nisam bio u kontaktu. Slobodno neka prijave oni koji su me tamo vidjeli ako sam sa bilo kime tamo razgovarao, neka kažu koliko je to trajalo i što je bilo. Prijavio sam sve policiji i sanitarnoj inspekciji i smatram da nisam prekršio samoizolaciju“, kazao je Kusovac “Vijestima“, ne želeći da odgovori na pitanje što je uopšte tražio u subotu poslijepodne u Donjem Grblju i zašto je izlazio iz kuće.

Zbog toga što je tokom prošle sedmice na sastanku u Opštini bio u kontaktu s vaspitačicom iz tivatskog vrtića “Bambi”, kojoj je u nedjelju 29. juna kasno uveče potvrđena infekcija koronavirusom, Kusovac je zvanično u samoizolaciji od četvrtka, 2.jula.

On je testiran na koronavirus, ali u međuvremenu nije saopšteno kakav je bio rezultat.

Kusovac je prije nego što je u četvrtak objavio da mu je izrečena mjera samoizolacije, tri dana odlazio na posao i kontaktirao s brojnim građanima, a u utorak 30. juna je prisustvovao i govorio i na sjednici lokalnog parlamenta. Onima koji prekrše mjeru samoizloacije, po važećim propisima u Crnoj Gori, može se izreći novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

Drugo krivično djelo koje se osobama koje krše samoizolaciju, a potvrdi se da su inficirane, može staviti na teret je prenošenje opasnih zaraznih bolesti. Onome ko ne postupa po odlukama, propisima i naredbama, usljed čega dođe do prenošenja zaraznih bolesti, zaprijećena je kazna od jedne do tri godine zatvora.

Bonus video: