Hoće li osramoćeni Kusovac otići sam?

Tivatskog gradonačelnika policija je u nedjelju oko 20 sati privela u grbaljskom selu Glavatičići i kod nadležnog Osnovnog državnog tušilaštva u Kotoru protiv Kusovca podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja ranije mu izdatog riješenja o samoizolaciji, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim prospisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti

42411 pregleda 153 reakcija 38 komentar(a)
Kusovac, Foto: Opština Tivat
Kusovac, Foto: Opština Tivat

Gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac danas je dobio negativi rezultat svog testa na koronavirus koji mu je urađen prošle nedjelje, nakon što se saznalo da je par dana ranije, on bio u kontaktu sa osobom inficiranom Covidom-19.

„Vijesti“ saznaju da je Kusovac danas obaviješten o negativnom rezultatu svog korona-testa i da je o tome iz karantina u Igalu gdje se nalazi, on telefonom o tome informisao svoje najbliše saradnike u Optini Tivat.

Kusovac nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruku novinara „Vijesti“ tako da je za sada nepoznato da li će on nakon dobijanja negativnog rezultata testa na koronavirus, biti i pušten iz karantina u koji ga je odvela policija.

Tivatskog gradonačelnika policija je u nedjelju oko 20 sati privela u grbaljskom selu Glavatičići i kod nadležnog Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru protiv Kusovca podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja ranije mu izdatog riješenja o samoizolaciji, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim prospisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Za to Kusovcu prijeti novčana ili kazna zatvora u trajanju do jedne godine.

NKT je u odgovorima koje je povodom ovog skandala dalo “Vijestima”, eksplicitno negiralo dvije Kusovčeve javne tvrdnje – da mu je riješenjem sanitarnog inspektora, za samoizolaciju navodno određena adresa u grbaljskom selu Glavatičići u opštini Kotor, odnosno da je samoizolaciju u subotu poslijepodne kada je on viđen u zaleđu plaže Žukovica u Grblju, Kusovac navodno napustio uz znanje i dozvolu sanitarnog inspektora.

“U skladu sa zahtjevom higijensko- epidemiološke Doma zdravlja Tivat i nadležnog epidemiologa dr Jelene Mršulje, g. Siniši Kusovcu je Rješenjem broj 0301/5-725/20-830/UPI od 1. jula 2020.godine izrečena mjera obavezne samoizolacije. Mjera je izrečena u trajanju od 14 dana počev od 23. juna 2020.godine kada je po izveštaju epidemiologa ostvaren posljednji kontakt sa oboljelom osobom. Rješenje je donijeto na adresu stalnog boravka – Pod kuk b.b. Tivat. Što se tiče pitanja koje se odnosi na odobrenje napuštanja samoizolacije, od sanitarno-zdravstvenog inspektora u Tivtu nije tražena saglasnost kojom bi se dozvolilo napuštanje objekta samoizolacije niti je sanitarno-zdravstveni inspektor izdao takvu saglasnost.“- kazao je „Vijestima“ član NKT-a i šef Biroa za odnose sa javnošču Vlade Crne Gore, Srđan Kusovac.

Iz Opštine Tivat nisu odgovarali na pitanja „Vijesti“ da li će gradonačelnik zbog ovog skandala i potvrde da nije govorio istinu javnosti u vezi svoje samoizolacije i njenog kršenja, podnijeti ostavku.

Tivatska SDP je zvanično zatražila od Kusovca da podnese ostavku i izvini se građanima Tivta, konstatujući da će samo tako “pravda u ovom slučaju biti zadovoljena jer bi sve drugo bilo ponižavanje svih građana Tivta.”

“Oni svakako nijesu zaslužili da više jedan jedini dan imaju za predsjednika Opštine nekoga ko se tako neodgovorno ponaša u okolnostima koje su vanredne i koje izazivaju zabrinutost svakog normalnog građanina ove države. Umjesto da bude primjer odgovornosti kao prvi čovjek grada, Kusovac je ovakvim ponašanjem unizio funkciju koju obavlja, koju su prije njega obavljali mnogi čestiti i uzorni Tivćani. Zato g. Kusovac – vrijeme je da odmah odete jer neko koga policija u ovim okolnostima sprovodi kao prestupnika u karantin, ne zaslužuje da bude predsjednik svih građana Tivta.”- poručili su iz SDP Tivta.

Iz Opštine nisu odgovorili ni na pitanje “Vijesti” da članovi opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje na čijem je čelu Kusovac kao predsjednik Opštine, prokomentarišu ponašanje gradonačenika i saopšte da li je Kusovac ovakvim svojim postupkom, devalvirao i poništio sve napore ostalih članova tog tima da kod građana razviju svijest o potrebi odgovornog postupanja i poštovanja mjera NKT-a u uslovima narastajuće epidemije koronavirusa, Nisu odgovorili ni što će tim povodim preduzeti da vrate narušeni kredibilitet ovog tima zbog neodgovornog postupka osobe koja je na njegovom čelu.

Kusovac u problemu i sa ASK?

Iz Opštine Tuvat nisu odgovorili ni na pitanje „Vijesti“ kako je moguće da je gradonačenik otišavši u samoizolaciju koju mu je naredila Zdravstveno-sanitarna inspekcija, sa sobom odvezao i jedan od službenih automobila lokalne uprave – crni nisan kaškai TV MN 001 a u kojem su ga građani u subotu poslijepodne vidjeli i fotografisali u zaleđu plaže Žukovica u Grblju.

Zabrane za organe vlasti
Zabrane za organe vlasti

„Zbog čega je lokalna uprava Tivat pristala da sebe višednevno liši upotrebe jednog od sopstvenih službenih vozila a koje je u svom posjedu, zadržala osoba kojoj je određena samoizolacija ? Kako se to uopšte moglo desiti i što će lokalna uprava ovim povodom preduzeti, te kada će pomenuti službeni automobil biti vraćen na službeni parking Opštine, dezinfikovan i stavljen na raspolaganje službenicima lokalne uprave ?- pitanja su na koja “Vijesti” nisu dobile odgovor.

Kusovac je sporni nisan kaškai sam sebi, svojom odlukom kao predsjednik Opštine, ranije stavio na 24-satno raspolaganje. Međutim, on taj automobil, po odredbama Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, uopšte ne bi smio koristiti mimo radnog vremena tokom trajanja izborne kampanje. U Tivtu je u toku kampanja za lokalne izbore koji će se održati 30.avgusta, za kada su zakazani i parlementarni izbori. ASK je na svom sajtu predstavnike vlasti upozorila na razne zabrane koje za njih važe tokom trajanja predizborne kampanje, među kojima je i ona o korićenju slupbenih automobila van radnog vremena.

Zanimljivo je da na sajtu Opštine Tivat među objavjenim putnim nalozima za vozola lokalne samouprave u proteklih nedjelju dana (a što je takođe obaveza po zakonu tokom trajanja izborne kampnje) nema nijednog putnog naloga za sporni „Kusovčev” nisan kaškai za period od 29.juna do 5.jula ove godine, što upućuje na zaključak da je i taj automobil proteklih dana „završiio u samoizoloaciji” zajedno sa gradonačenikom koji se njime vozao seoskim putevima u Donjem Grblju.

Bonus video: