Pacovi izazvali požar na Zabjelu, stanari bili u mraku

Havarija se dogodila u subotu oko 13 časova, a brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je da se vatra proširi i da dođe do težih posljedica

12514 pregleda 7 komentar(a)
Pacove spržila struja, Foto: Borko Ždero
Pacove spržila struja, Foto: Borko Ždero

Dio stanara ulaza broj dva zgrade u Jerevanskoj ulici u podgoričkom naselju Zabjelo, ostali su bez struje u subotu, nakon što su pacovi napravili kratak spoj na instalacijama i izazvali požar.

Osam pacova, koliko ih je pronađeno sprženih u ormaru s brojilima, prouzrokovalo je štetu od vjerovatno hiljadu eura, koliko će koštati popravka. Stanari pričaju da se havarija dogodila u subotu oko 13 časova, a brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je da se vatra proširi i da dođe do težih posljedica.

Struju su dobili tek juče, nešto prije 18 časova.

U prostoriji gdje je ormar, slijepljeni uz izgorjela brojila, juče su se vidjeli pacovi.

Požar, odnosno eksplozije, primijetila je stanarka Jovanka Bojović, koja je alarmirala komšiluk.

“Čule su se eksplozije, struja je nestajala, pa dolazila, dim se pojavio. Ta prostorija sa brojilima se nalazi ispod moga stana na prvom spratu”, kazala je Bojović “Vijestima”.

Stanari
Stanarifoto: Borko Ždero

Zgrada ima pet spratova, a Bojović kaže da je nekoliko stanara ostalo zaglavljeno u liftu nakon nestanka struje, da je bilo dosta panike, ali da se sve dobro završilo.

Kako su istakli stanari, dobro je što se kvar dogodio po danu, jer da je bilo gluvo doba noći, ko zna kako bi se sve završilo i kada bi primijetili požar. Vatrogasci su, pojasnili su, razbili vrata i intervenisali, a nakon toga zapisnik su uradili radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Uviđaj je uradila policija.

Izgorjelo je pet brojila, a u devet od dvadeset i dva stana u ulazu nije bilo struje.

Glodari su, navode stanari, vjerovatno ušli kroz rupu u temelju prostorije gdje je ormar, a morali su da angažuju privatnu firmu da zamijene instalacije do ormarića, da bi onda radnici CEDIS-a zamijenili brojila.

“Iz CEDIS-a su nam kazali da nije njihova nadležnost da instalacije poprave od ormarića do stanova, a iz Agencije za stanovanje da ne mogu da intervenišu, jer sada nemamo Skupštinu stanara, a navodno postoji i dug”, pojasnio je jedan od stanara.

Istakao je da su privatnika angažovali o svome trošku, ali da će nakon svega da vide s nadležnima iz CEDIS-a da ta kompanija treba da im refundira dio novca za popravku.

Bojović je istakla da se plaši da će joj se hrana u zamrzivaču pokvariti. Iz CEDIS-a su “Vijestima” odgovorili da su preduzeli sve iz domena svoje nadležnosti, kako bi slučaj bio riješen u najkraćem roku.

“Nakon izlaska na teren, ekipa je konstatovala oštećenja na brojilima i ormaru, ali i ‘usponskim vodovima’, odnosno unutrašnjoj instalaciji koja, od brojila, napaja stambene jedinice električnom energijom. Posljednja tačka nadležnosti CEDIS-a su brojila za mjerenje utroška električne energije, dok instalacija od brojila do stambenih jedinica nije dio naše nadležnosti. U skladu s navedenim, stanarima ulaza u Jerevanskoj ulici je rečeno da nas obavještavaju o procesu sanacije unutrašnje instalacije, te da ćemo kada taj dio posla bude riješen, pristupiti otklanjanju oštećenja na mjernim uređajima”, saopšteno je iz te kompanije.

Bonus video: