Nikšić: Pokušaće da ublaže posljedice pandemije

Cilj projekta je da se osobe sa invaliditetom osnaže, oslobode straha i napetosti i ponovo nastave redovne stručne tretmane

4405 pregleda 1 komentar(a)
Podrška najugroženijima: Nikšić, Foto: Boris Pejović
Podrška najugroženijima: Nikšić, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija “Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) Nikšić“ realizuje projekat “Ublažavanje posljedica pandemije Covid 19 kod ugroženih kategorija stanovništva u Nikšiću“ kao podršku korisnicima usluga Udruženja.

Cilj projekta je da se osobe sa invaliditetom osnaže, oslobode straha i napetosti i ponovo nastave redovne stručne tretmane.

“Biće formirane dvije fokus grupe, sa roditeljima i sa osobama sa invaliditetom, gdje bismo ispitali kako je situacija izazvana pandemijom Covid-19 uticala na njih, koje su njihove preporuke, sugestije i predlozi za podršku“, navodi sa u saopštenju za javnost UZPD-a.

Tokom jula i avgusta kroz grupne i individualne tretmane biće organizovane psihološke i logopedsko-defektološke radionice za 20 korisnika, kao i socioemocionalna podrška za 20 članova porodica osoba sa invaliditetom.

“Zbog pandemije Covid-19 osobe sa invaliditetom su bile socijalno izolovane i isključene iz vaspitno-obrazovnog procesa. Nijesu mogli da prisustvuju stručnim tretmanima kod stručnih radnika, niti su imali podršku od relevantnih institucija. Bili su izloženi potpuno novoj situaciji, gdje su svi oko njih bili uznemireni, pričali o pandemiji, nosili maske. Posljedice te sasvim nove situacije za njih bile su prvenstveno strah, a zatim i nezadovoljstvo, zbog nedostatka socijalne uključenosti i druženja“, istakli su iz Udruženja.

Projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Kotor, Tivat, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: