školska 2020/21. godina

Berane: Učenici RE zajednice poslije pet godina ponovo upisani u srednju školu

"Ukupno 12 učenika koji su u maju završili osnovnu školu „Radomir Mitrović“, odlučili su da nastave obrazovanje nakon osnovne škole, saopšteno je iz NVO Mladi Romi

3056 pregleda 35 reakcija 0 komentar(a)
Foto: NVO Mladi Romi
Foto: NVO Mladi Romi

U Beranama će u školskoj 2020/21. godini srednju školu, poslije pet godina, ponovo pohađati učenici iz romske i egipćanske populacije - ukupno 12 učenika koji su u maju završili osnovnu školu „Radomir Mitrović“, odlučili su da nastave obrazovanje nakon osnovne škole, saopšteno je iz NVO Mladi Romi.

Podsjećaju da beranska opština prethodnih godina, iako je druga po broju pripadnika RE populacije u Crnoj Gori, nije imala srednjoškolaca iz te grupacije stanovništva.

"Smatramo da su razlozi za ovaj uspjeh senzibilitet za rad sa djecom rukovodstva škole, proaktivan pristup saradnika u obrazovanju koji dolaze iz same zajednice, posvećen rad mentora – nastavnika u školi koji su angažovani u sklopu programa NVO Mladi Romi".

U toku ove školske godine, 16 učenika, od kojih 12 završnog razreda osnovne škole, bili su korisnici mentorske podrške u okviru projekta „Unapređenje osnovnog obrazovanja – prvi korak ka kvalitetnom srednjem obrazovanju“.

"U novoj školskoj godini, od mentora za srednju školu, koje takođe angažuje NVO Mladi Romi, za ovih 12 učenika mentorska podrška će biti nastavljena za sve učenike iz RE zajednice. Mentori pružaju podršku učenicima u oblastima planiranja rada i učenja, kao i u motivaciji za savladavanje školskog gradiva".

NVO Mladi Romi je za OŠ „Radomir Mitrović“ u Beranama, u kojoj nastavu pohađa 140 djece iz RE zajednice, opremila prostoriju za saradnike u obrazovanju namještajem i računarskom opremom u vrijednosti od 1 600 eura, a za učenike završnih razreda je obezbijeđeno osam tablet uređaja sa internet karticama kao pomoć za učenje na daljinu u situaciji izazvanoj epidemijom virusa kovid-19 u vrijednosti od 600 eura, navode iz te NVO.

"Naša organizacija je u sklopu projekta „Novi početak za 500 RE učenika“ angažovala 13 saradnika na terenu iz same zajednice koji pomažu djeci i roditeljima pri elektronskom upisu u predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. NVO Mladi Romi, zajedno sa Romskim obrazovnim fondom, nastaviće sa aktivnostima podrške RE učenicima, imajući u vidu da je upravo kvalitetno obrazovanje ključ uspješne integracije RE populacije u crnogorsko društvo", zaključuje se u saopštenju.