"saradnja sa UNICEF-om jedno od najusješnijih partnerstava institucije"

Bjeković na sastanku sa Santaderom: Prava djece i ljudska prava ne smiju biti ugrožena

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori kazao je da je u kratkom periodu od stupanja na funkciju već bio u prilici da sa više adresa čuje o ulozi i značaju institucije Zaštitnika po pitanju promocije, zaštite i unapređenja prava djece u Crnoj Gori

2614 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka
Sa sastanka

Prava djece u Grnoj Gori kao i ljudska prava generalno ne smiju biti ugrožena negativnim efektima koja će u narednom periodu biti prouzrokovana posledicama pandemije koronavirusa u svim sferama društva, posebno u ekonomiji, poručeno je na sastanku Ombudsmana sa novim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santaderom.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da saradnja sa UNICEF-om predstavlja jedno od najusješnijih partnerstava institucije, u domaćim ali i međunarodnim okvirima, čemu, kakoje kazao svjedoče brojni projekti i njihovi rezultati u prethodnom periodu.

„UNICEF je svojim angažmanom na polju dječjih prava dao veliki doprinos razvoju crnogorskog društva i vjerujemo da će tako biti i u narednom periodu “, rekao je on.

Kako se kaže u saopštenju, zaštitnik je predstavio mandat i organizaciju rada institucije, najavivši da će novim aktom o sistematizaciji i izmjenama Zakona o Zaštitniku u budućnosti pokušati da dodatno osnaži poziciju institucije u pravnom sistemu i ispuni preporuke i očekivanja međunarodnih mreža i tijela, uključujući i one koje se tiču dječjih prava.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori kazao je da je u kratkom periodu od stupanja na funkciju već bio u prilici da sa više adresa čuje o ulozi i značaju institucije Zaštitnika po pitanju promocije, zaštite i unapređenja prava djece u Crnoj Gori.

„Ombudsman može računati na našu poršku po pitanju ostvarivanja bolje pozicije u sistemu u odnosu na zakonska rješenja i finansije. Očekuje nas izazovan period, posebno u ekonomskom smislu, ali država mora osigurati da budžetska sredstva namijenja za ostvarivanje prava ugroženih grupa sa naglaskom na djecu, i ljudska prava generalno, ostanu zaštićena dugoročno posmatrano", rekao je on.

Govoreći o negativnim efektima izazvanim virusom Covid19 kao i novoj reorganizaciji funkcionisanja sistema javne uprave u periodu epidemije, Santander je, kako saopštavaju, ukazao je na važnost proaktivne uloge institucija kao što je Ombudsman i pronalaska načina da se i u aktuelnim okolnostima ostvari mandat institucije.

„Epidemija i njeni efekti najteže će pogoditi najranjivije društvene grupe, u koje spadaju i djeca, zbog čega je važnije nego ikada naći način da se bude prisutan na terenu. Možda ne uvijek kroz fizičko prisustvo, već doći do potrebnih informacija multidisciplinarnom saradnjom - sa socijalnim radnicima, lokalnom zajednicom, civilnim sektorom, resornim ministarstvima i sl“, kazao je on.

Takođe, Santander je naveo da nezavisna institucija sa ovako širokim mandatom i nadležnostima u promociji i zaštiti ljudskih prava treba da ima adekvatna budžetska sredstva za ostvarenje svog mandata.

"Zaštitnik, šef predstavništva UNICEF-a i članovi njihovih timova saglasili su se o važnosti nastavka aktivnosti koje doprinose približavanju djeci „na njihovom terenu“ i „njihovim jezikom“ govoreći, što podrazumijeva unapređenje digitalnih platformi i proaktivnog djelovanja na internetu. S tim u vezi, institucija je dobila podršku UNICEF-a za redizajn sajta koji će biti prilagođeniji djeci. Pohvaljen je i koncept dosadašnje aktivnosti Mreže zlatnih savjetnika zaštitnika, koja će nastaviti da se unapređuje, a razgovaralo se i o petogodišnjoj Strategiji za ostvarivanje prava djeteta, problemu porodičnog nasilja kao i važnosti prilagođene komunikacije o svim pitanjima iz oblasti dječjih prava", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas