Plaže prazne, samo Podgoričani dolaze za vikend

Zakupci plaža kažu da su svi u debelom minusu, čak i do 90 odsto i da je praktično nemoguće da izmire obaveze. Radnim danima, i pored nižih cijena, gostiju nema

62302 pregleda 1373 reakcija 71 komentar(a)
Plaža Mogren I, Foto: Vuk Lajović
Plaža Mogren I, Foto: Vuk Lajović

Puste plaže radnim danima i gužve subotom i nedjeljom, ali ni nalik onima od prošle godine, Budvu je pretvorilo u kupačku vikend destinaciju, kada domaći gosti, uglavnom iz Podgorice i Nikšića, kolima dolaze na obdan da se okupaju, a potom vraćaju kućama.

Da je tako, u razgovoru za “Vijesti“ potvrdili su i zakupci budvanskih plaža, smatrajući da su svi u debelom minusu i da je praktično nemoguće da izmire obaveze.

Zakupac najpopularnije budvanske plaže Mogren I Robert Viola kaže da na toj plaži nema gužvi čak ni vikendom i da se ne može govoriti da uopšte ima sezone.

“Sezone nema, svi smo u kreditima, kupili smo novi plažni mobilijar, opremili plažu, ali sada nemamo ni goste, nemamo ni zarade da isplatimo radnike. Ovo je zaista teška situcija, debakl. Granice su zatvorene, posebno prema Rusiji, gostiju iz Srbije nema, sve u to turisti koji su bili nam glavni gosti tokom špica ljeta. Tih gostiju sada nema“, kazao je Viola.

I zakupci kupališta na Jazu potvrđuju da jedino imaju goste vikendom, ali radnim danima i pored nižih cijena, gostiju nema. Slično je i u Bečićima, gdje jedino vikendom domaći gosti napune plažu, dok hotelska kupališta zjape prazna.

Zakupac plaže “Ponta“ i hotelijer Ilija Armenko navodi da su se potvrdile njegove prognoze, koje je dao uoči početka ljeta.

“Tada sam ‘Vijestima’ kazao da će sezona biti katastrofa, i sve se obistinilo. Bio sam kritikovan od mnogih. Ne mogu da vjerujem da neki ‘znaveni’ ljudi spominju da će zarada od sezone biti 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ja sada mogu da kažem da je prava istina da će biti minus 20 do 30 odsto i vjerujem da su oni to mislili, kada govore, jer onaj ko se bavi ovim poslom zna da je istina ovo što ja kažem“, kazao je Armenko.

Plaža Ponta
Plaža Pontafoto: Vuk Lajović

On potvrđuje da jedino ima malo gostiju vikendom.

“I to nije svakoga vikenda, jer su zarade sve slabije, pošto se smanjuje i potrošačka moć naših gostiju iz Podgorice. Hoteli su puni vikendom, daje se budzašto polupansion i na kraju ćemo vjerovatno baratati sa nekim brojem noćenja i prikazati nestvarno stanje i iznjeti nestvarni statističke podatke. Pošto je sezona, vidite i sami kakva je, dosta nas razmišlja o zatvaranju. Da ne bi do toga došlo mislim da bi bilo pametno da nam država omogući neku vrstu stend baj plaćanja, kako zakupa, tako i obaveza, pa u zavisnosti od sezone, od zarade, da se i izmiri obavez u toj srazmjeri. Mi nećemo nigdje pobjeći“, navodi Armenko. On dodaje da je već sada u minusu od 90 odsto i da je malo vjerovatno da dođe do pozitivne nule.

„Pazari su nam u lokalima u Petrovcu, slovom i brojem - radnim danima od 80 do 400 eura zavisno od lokala. U svakodnevnom sam kontaktu sa petrovačkim ugostiteljima, pad je 90 odsto u odnosu na lani. Sezona se mogla spasiti, koliko toliko, da smo otvorili granice sa Rusima i zemljama u okruženju i to za goste sa negativnim testom. U kontaktu sam sa gostima koji su htjeli da dođu, ali nema mogućnosti. Neka neko kaže kako da opstanemo, da ne budemo u minusu. Zato molimo nadležne da sagledaju ukupnu situaciju i izađu nam u susret i omoguće nam drastičnim smanjenjem dažbina da opstanemo, da ne bi došlo do zatvaranja lokala“, ističe Armenko.

On dodaje da je privatni smještaj prazan, da ima malo gostiju iz Podgorice.

“Meni je u hotelu u Buljarici sve otkazano za ovu godinu i ne pomišljam da otvaram. Nažalost, plažu i lokal sam morao da otvorim i zato trpim ogroman minus, a još kad budem morao da platim sve obaveze onda idemo u sve veći minus. Ovo je slučaj sa svima nama zakupcima. Opstaće jedino oni koji ne plaćaju zakup. Dosta nas, ukoliko se nastavi ovakvim trendom, u narednih 15 dana biće prinuđeno da zatvore lokale. Niko nikog ovdje ne krivi, svjesni smo da je pandemija koronavirusa glavni krivac, ali vjerujem da nikome nije cilj da sve propadne, a najmanje džavi Crnoj Gori. Vjerujem da će država i resorno ministarstvo imati razumjevanja za sve probleme koje ima turistički sektor. Jer, turizam je najviše pogođen ovim dešavanjima“, ističe Armenko.

Sezone nema: Armenko
Sezone nema: Armenkofoto: Vuk Lajović

Prema njegovim riječima, sezona nikako da počne.

„Čekali smo 15. jun, pa 1. jul, pa sad kažu - čekajte 15. jul. Kad dođe 15. jul biće da ćemo čekati 1. avgust, a onda će nam reći da čekamo 1. septembar i sve tako do sljedeće sezone. Pravu stvar je rekao predsjednik Hrvatske, a to je da ni mi ni Hravtska nećemo zaraditi nijedan euro od ovogodišnje sezone. I to je jedina istina“, rekao je Armenko u razgovoru za ”Vijesti”.

Armenko: Hotel sam zatvorio, ali plažu i lokal moram da održim

Armenko navodi da je privatni smještaj prazan, da ima malo gostiju iz Podgorice.

“Meni je u hotelu u Buljarici sve otkazano za ovu godinu i ne pomišljam da otvaram. Nažalost, plažu i lokal sam morao da otvorim i zato trpim ogroman minus, a još kad budem morao da platim sve obaveze onda idemo u sve veći minus. Ovo je slučaj sa svima nama zakupcima. Opstaće jedino oni koji ne plaćaju zakup. Dosta nas, ukoliko se nastavi ovakvim trendom u narednih 15 dana, biće prinuđeno da zatvore lokale. Niko nikog ovdje ne krivi, svjesni smo da je pandemija koronavirusa glavni krivac, ali vjerujem da nikome nije cilj da sve propadne, a najmanje džavi Crnoj Gori. Vjerujem da će država i resorno ministarstvo imati razumijevanja za sve probleme koje ima turistički sektor. Jer, turizam je najviše pogođen sa ovim dešavanjima“, ističe Armenko.

Bonus video: