Juventas će realizovati aktivnosti u cilju uspješne reintegracije bivših zatvorenika

Iz Juventasa sa kazali da je fokus projekta na osmišljavanju i licenciranju novog servisa podrške uključujući psihosocijalnu podršku, jačanje postpenalnog tretmana i podrške, aktivnosti koje uključuju jačanje zapošljivosti i pomoć pri zapošljavanju, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, aktivno učešće u zajednici, itd.

1724 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija (NVO) Juventas počela je realizaciju projekta “Podrška bivšim osuđenicima/ama u procesu društvene reintegracije: Re-Cover”, koji ima za cilj izgradnju efikasnog sistema koji bi osuđenicima/ama pružio podršku pri izlasku iz zatvora i unaprijedio mogućnost njihove uspješne reintegracije u društvo, piše PR Centar.

Projekat je finansiran u okviru poziva za dodjelu bespovratne podrške “Podrška pružanju usluga socijalne i dječje zaštite”, koji se realizuje u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku. Glavna koordinirajuća institucija Programa i Poziva je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dok je ugovaračko tijelo Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) u Ministarstvu finansija Crne Gore.

Iz Juventasa sa kazali da je fokus projekta na osmišljavanju i licenciranju novog servisa podrške uključujući psihosocijalnu podršku, jačanje postpenalnog tretmana i podrške, aktivnosti koje uključuju jačanje zapošljivosti i pomoć pri zapošljavanju, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, aktivno učešće u zajednici, itd.

Podaci dobijeni u istraživanju među osuđenim licima iz 2014. godine pod nazivom “Percepcija uslova i tretmana u zatvoru”, koje su realizovale NVO Juventas i Akcija za ljudska prava, a finansirala Evropska Unija, pokazali su da osuđenici/ce najveću podršku nakon izlaska na slobodu očekuju od porodice, čak njih 89,6 odsto, te od prijatelja, njih 24,2 odsto.

“Kada je u pitanju očekivanje podrške od različitih institucija sistema i organizacija, pokazalo se da su očekivanja izuzetno niska. Tako, njih svega 5,2 odsto očekuje podršku od nadležnog Centra za socijalni rad, 4,7 odsto od nevladinih organizacija, 4,2 odsto od izabranog ljekara, 3,2 odsto od poslodavca, 2,2 odsto od Zavoda za zapošljavanje, te 0,2 odsto od obrazovnih institucija”, naveli su iz Juventasa.

Dodali su da je na pitanje o tome da li se slažu sa tvrdnjom da će im državne institucije pružiti podršku nakon izlaska, njih 71 odsto izjavilo je da se ne slaže.

“Tokom proteklih godina kvalitetana i kontinuirana postpenalna podrška nije uspostavljena, te je ovaj projekat prilika da se unaprijedi neophodna međuinstitucionalna saradnja i obezbijedi podrška koja izostaje”, smatraju u Juventasu.

Tokom projekta, Juventas će, kako su najavili, realizovati seriju aktivnosti čiji je krajnji cilj da doprinesu kvalitetu servisa koje se pružaju osuđenicima i osuđenicama, kao i kvalitetu njihove reintegracije u društvo.

“Trenutno u Crnoj Gori izostaje podrška osobama koje izlaze iz zatvora. Nedostak podrške često za posljedicu ima vraćanje starim, naučenim obrascima ponašanja koja su u sukobu sa zakonom. Podrška u postpenalnom periodu ključna je kako bi se osoba adekvatno prilagodila novim uslovima života, počela da privređuje na legalan način, ima kvalitetan društveni život, itd”, pojasnili su iz Juventasa.

Upravo je, kako su dodali, fokus projektnih aktivnosti priprema zatvorenika za otpust i razvijanje servisa za unapređenje kvaliteta života bivšim zatvorenicima.

“Kroz projekat će se, između ostalog, izraditi smjernice za unapređenje tretmana zatvorenika, zatim realizovati obuka osoblja koje radi sa osuđenicima/ama, te razviti licencirani program podrške u postpenalnom periodu. Kroz projekat će se formirati i Mreža pružalaca socijalnih i zdravstvenih usluga za pomoć pri re-integraciji bivših osuđenika/ca koja će imati savjetodavnu ulogu tokom čitavog procesa i dati doprinos u kreiranju što uspješnijeg sistema podrške”, naveli su iz te NVO.

Na ovom projektu, NVO Juventas je već uspostavio saradnju sa Ministarstvom pravde Crne Gore, Centrom za stručno obrazovanje, Domom zdravlja Podgorica i Centrom za socijalni rad Podgorica, te će nastaviti sa uspostavljanjem saradnje i sa drugim važnim akterima koji su ključni za davanje doprinosa u toj oblasti.

Bonus video: