okrugli sto u rektoratu ucg

Pažin: Trinaestojulsko nasljeđe jasan putokaz budućeg razvoja i napretka

"Uvjeren sam da će i današnja generacija i generacije koje dolaze biti dostojni čuvari slobodarskog trinaestojulskog nasljeđa Crne Gore, svjesni da je Crna Gora vječna onoliko koliko u njoj ima slobode, pravde i jednakosti svih njenih građana”, naveo je ministar pravde

11601 pregleda 105 reakcija 12 komentar(a)
Pažin, Foto: Savo Prelević
Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2020. 13:06h

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da je ustanak 13. jula 1941. bio bunt protiv fašizma i da to nije samo datum, već je pokazao put u budućnost.

"Malo koji datum se može porediti sa tim, koji je vezan za Crnu Goru", kazao je Nikolić.

On je rekao da je ustanak nastavak decenijske borbe protiv decenijske nepravde. Nikolić je to kazao na okruglom stolu "13. jul - Vrijednosni temelj evropske Crne Gore", koji se održava u Rektoratu Univerziteta.

Ministar pravde Zoran Pažin je istakao da je uvjeren da će i današnje generacije biti dostojne prethodnih, a da je 13. jul 1941. godine nastavak onoga iz 1878. godine, kada je Crna Gora postala nezavisna.

Pažin je istakao da se Crna Gora i devedesetih godina prošlog vijeka izdigla iznad dešavanja na Balkanu, a da je 21. maja 2006. obnovila nezavisnost.

On je kazao da je Crna Gora kroz istoriju uvijek išla naprijed kada su se njeni građani sabirali po čojstvu i ljudskosti, a nikada kada su se dijelili po vjeri ili naciji.

Naglasio je da je 13. jul, kao simbol neutažive težnje crnogorskih građana za slobodom i pravdom, potvrda da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju crnogorske građane svih vjera i nacija.

“Samo na takvim vrijednostima možemo graditi državni identitet savremene Crne Gore, koji je dublji i stariji od svih naših razlika”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Dodao je da je trinaestojulsko nasljeđe veliki moralni kapital današnje Crne Gore, ali i jasan putokaz njenog budućeg razvoja i napretka.

“Međutim, današnju Crnu Goru svakako vrijedi podsjetiti na istorijske zablude i lutanja crnogorskog društva, koje je nužno pratio otklon od temeljnih nacionalnih vrijednosti slobode, pravde i jednakosti. Te vrijednosti, niko nije poklonio Crnoj Gori, već su za njih kroz vjekove živjeli i umirali Crnogorci i Crnogorke svih vjera i nacija. Ovi svijetli primjeri čojstva i ljudskosti obavezuju i danas sve građane kojima su vrijednosti slobodarske Crne Gore pri srcu da se odlučno suprotstave aktuelnim posljednjim trzajima mračnih balkanskih ideologija”, kazao je Pažin.

On je naglasio da upravo iz svijetle trinaestojulske slobodarske tradicije današnja Crna Gora crpi moralno pravo da sa ponosom zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici najnaprednijih država svijeta.

“Veliki dio ovog vjekovnog sna se već obistinio. Teško je u međunarodnim odnosima i zamisliti veći stepen jedinstva, povjerenja i bliskosti među državama od onoga koji je Crna Gora danas ostvarila sa najrazvijenijim državama svijeta, kroz članstvo u NATO savezu. Danas smo dio zajednice slobodnih i bezbjednih zemalja, koje su spremne da odlučno brane svaku svoju članicu, po principu – svi za jednog jedan za sve. Uvjeren sam da će istrajnost u poštovanju trinaestojulskih vrijednosti slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti utrijeti put crnogorskom društvu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, budući da je na tim istim vrijednostima utemeljena i sama ideja ujedinjene Evrope. Uvjeren sam da će i današnja generacija i generacije koje dolaze biti dostojni čuvari slobodarskog trinaestojulskog nasljeđa Crne Gore, svjesni da je Crna Gora vječna onoliko koliko u njoj ima slobode, pravde i jednakosti svih njenih građana”, naveo je Pažin.

Preporučujemo za Vas