U Nikšiću obilježen Svjetski dan čokolade

„Danas čokolada nije samo slatkiš, već svojevrsni simbol hedonizma, poklon za najdražu osobu. Dolazi u najrazličitijim oblicima i ukusima. Volonteri naše organizacije dijelili su građanima čokoladne poslastice, raznih oblika i ukusa, koje su sami pripremili. Sugrađani su bili zainteresovani i raspoloženi da probaju čokoladne poslastice“, kazala je Nikolina Čabarkapa iz „Mladiinfo Montenegro“

3729 pregleda 53 reakcija 3 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Od 2009.godine 7.jul se obilježava kao Svjetski dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu 1550. godine.

NVO „Mladiinfo Montenegro“ na nikšićkom gradskom Trgu slobode obilježila je Dan najomiljenijeg slatkiša na svijetu koga svakodnevno jede oko milijardu stanovnika planete.

„Danas čokolada nije samo slatkiš, već svojevrsni simbol hedonizma, poklon za najdražu osobu. Dolazi u najrazličitijim oblicima i ukusima. Volonteri naše organizacije dijelili su građanima čokoladne poslastice, raznih oblika i ukusa, koje su sami pripremili. Sugrađani su bili zainteresovani i raspoloženi da probaju čokoladne poslastice“, kazala je Nikolina Čabarkapa iz „Mladiinfo Montenegro“.

U akciji je učestvovala i polaznica obuke o preduzetništvu, koju pomenuta NVO realizuje u sklopu projekta „Kroz biznis do ravnopravnosti“, Vesna Francišković koja se potrudila da pripremi zdrave kolače.

„Riječ je o kolačima bez šećera, brašna i pečenja, koji su napravljeni od kakaa, suvog voća, a zaslađeni fruktozom“, kazala je Vesna i priznala da čokoladu voli u svim oblicima.

Poznato je da Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka svijeta, pa tako stanovnici Velike Britanije i Njemačke u prosjeku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje, a Švajcarci kilogram više u odnosu na njih. Prva vrsta čokolade koja je bila poznata je tamna čokolada koju su još Maje i Asteci konzumirali kao napitak, dok se u današnjem obliku prvi put pojavljuje 1828.godine. Prvu mliječnu čokoladu napravio je Švajcarac Danijel Peter 1875.godine. Njegov partner bio je Henri Nestle, a 28.jul se obilježavakao Dan mliječne čokolade. I bijela čokolada, koja se na tržište prvi put pojavila 1936.godine, ima svoj dan – 22.septembar. Švajcarci, kompanija „Bari Kalebaut“ (Barry Callebaut) je 2017.godine proizvela novu vrstu čokolade - tzv.rubi čokoladu ružičaste boje, bez vještačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. rubi kakaa.

Bonus video: