u cilju izbjegavanja nesreća

Vazduhoplovno osoblje da prijavi događaje koji utiču na sigurnost u vazdušnom saobraćaju

"Ovo je osnova Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji su Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo potpisali sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, a koji podrazumijeva primjenu principa kulture, povjerenja i pravičnosti", kaže se u saopštenju

3360 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Vazduhoplovno osoblje u obavezi je da prijavi događaje koji utiču ili bi mogli da utiču na sigurnost u vazdušnom saobraćaju, kako bi bili spriječeni eventualni neželjeni ishodi po ljudske živote i vazduhoplove u vezi sa operacijama vazduhoplova, ali i spriječilo ponavljanje grešaka koje mogu uzrokovati teške posljedice, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhopolovstvo.

"Ovo je osnova Sporazuma o međusobnoj saradnji, koji su Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo potpisali sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, a koji podrazumijeva primjenu principa kulture, povjerenja i pravičnosti", kaže se u saopštenju.

Oni pojašnjavaju da uz Nacionalnu komisiju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao institucije kojoj se prijavljuju događaji koji mogu uticati na sigurnost vazdušnog saobraćaja, važnu ulogu u procesu imaju sudstvo i državno tužilaštvo.

"Potpisivanje Sporazuma stoga predstavlja značajan korak u primjeni propisa i u skladu je sa najboljim međunarodnim standardima", saopštili su oni.

Kako su kazali kultura povjerenja i pravičnosti u prvi plan ne stavlja kažnjavanje, već neophodnost prikupljanja i razmjenjivanja odgovarajućih sigurnosnih informacija, osim u slučaju postojanja nehata, umišljaja i štetnog djelovanja.

"Potpisnici Sporazuma vršiće intenzivnu razmjenu podataka o kriznim događajima koji utiču na sigurnost vazdušnog saobraćaja, uz poštovanje svih postupaka i uspostavljanja ravnoteže između potrebe pravosudnih organa za adekvatnim funkcionisanjem i potrebe za kontinuiranom dostupnošću sigurnosnim informacijama", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas