borba protiv koronavirusa

EU donirala Crnoj Gori još 10.000 maski

„Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi", saopštio je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič

2373 pregleda 9 komentar(a)
Donirana oprema, Foto: EU info centar
Donirana oprema, Foto: EU info centar

Evropska unija donirala je Crnoj Gori dodatnih 10.000 maski, kroz rescEU komponentu Mehanizma EU za civilnu zaštitu. U okviru istog kontingenta pomoći, maske su dobile i Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska, saopšteno je iz EU Info centra.

„Potrebno je učiniti više kako bi se spriječilo dalje ili ponavljajuće širenje korona virusa, a zaštitne maske su neophodne u toj borbi. Danas, na osnovu prethodnih zahtjeva, šaljemo 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Zahvaljujem Rumuniji što je omogućila čuvanje i prevoz rescEU opreme onima kojima je potrebna“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić, uz izraze zahvalnosti, naglasio je da ova donacija predstavlja još jednu potvrdu kontinuirane podrške Evropske unije u ovom izazovnom periodu borbe sa koronavirusom.

„Pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, posredstvom mehanizama solidarnosti EU, čiji je Crna Gora dio, u značajnoj mjeri doprinosi da i ovaj izazov prevaziđemo na kvalitetan način, kroz učešće svih subjekata zdravstvenog sistema i odgovornog odnosa građana prema mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela“, rekao je Mulić.

Evropska unija je, podsjeća se u saopštenju, do sada donirala ukupno 370.000 maski iz strateških zaliha medicinske opreme - rescEU, posebne komponente Mehanizma EU za civilnu zaštitu, koja je formirana nakon izbijanja pandemije korona virusa. "Crna Gora je ranije kroz Mehanizam dobila pomoć od Austrije, Estonije i Rumunije, koje su zajedno dopremile 100.000 rukavica, 10.000 maski, 3.680 litara dezinfekcionih sredstava za ruke, 1.000 litara koncentrovanih dezinfekcijskih sredstava za površine, 1120 kompleta posteljina, 300 prekrivača i 1 800 peškira."

EU je dodatno opredijelila tri miliona eura za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19. Kroz taj program je do sada isporučeno 14 medicinskih respiratora, 10 mobilnih digitalnih rendgena i i veliki kontingent lične zaštitne opreme za sektor zdravstva, a dodatna oprema će biti isporučena tokom jula.