PRIKUPLJENO 39 JEDINICA KRVI

Cetinjani opet pokazali solidarnost

“Dovoljno je samo da razmislite da sam ja npr. danas potrošila nekih 15-ak minuta svog života, a da sam na taj način nekom omogućila čitav život. Zbog toga sam srećna što sam jutros dio ove akcije. Zadovoljna sam što se veliki broj Cetinjana i Cetinjanki odazvao,” kazala je Lasica

3538 pregleda 2 komentar(a)
Sa akcije dobrovoljnog davanja krvi, Foto: PR Centar
Sa akcije dobrovoljnog davanja krvi, Foto: PR Centar

Trideset devet jedinica krvi prikupljeno je za samo tri sata trajanja akcije dobrovoljnog davanja krvi, koju je u susret Danu državnosti, organizovao Crveni krst Prijestonice Cetinje.

Više od pedeset Cetinjana i Cetinjanki strpljivo je čekalo je svoj red na pregled, koji je ovog puta zbog opasnosti od širenja novog koronavirusa, imao dodatne procedure, piše PR Centar

U Organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje izuzetno su zadovoljni odzivom građana.

“Akcija je organizovana u skladu sa svim procedurama NKT-a, a naši sugrađani nas nisu iznenadili velikom odzivom, jer su nas na to navikli tokom prethodnih akcija. Znamo da jedna jedinica krvi spašava čak tri života i zbog toga smo srećni kada vidimo ovako veliki odziv kao što je danas,” poručila je predsjednica društva dobrovoljnih davalaca krvi pri Crvenom krstu Cetinje Ana Kavaja.

Prvi čovjek Cetinja, gradonačelnik Aleksandar Kašćelan bio je prvi koji je u današnjoj akciji dobrovoljno dao krv. On je kazao da je ponosan na zajedničku tradiciju koju Cetinje i Crveni krst Crne Gore već 145 godina njeguju i unapređuju u prijestonom gradu.

“Vjerujem da nema većeg izraza čovjekoljublja ili empatije od odluke da darujete krv i spasite nečiji život. Pomoć ljudima u nevolji, bolesnima i povrijeđenima obaveza je svakog društva i svakog pojedinca. Zato sam sam ponosan na sve sugrađane koji su se danas odazvali pozivu Crvenog krsta i dali krv,” kazao je Kašćelan.

Akciju su podržale i brojne javne ličnosti Prijestonice, među kojima su predsjednik UO Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, novinarka Danijela Lasica i mlada umjetnica Dušanka Belada.

Lasica je kazala da je veoma lijep osjećaj kada donirate krv.

“Dovoljno je samo da razmislite da sam ja npr. danas potrošila nekih 15-ak minuta svog života, a da sam na taj način nekom omogućila čitav život. Zbog toga sam srećna što sam jutros dio ove akcije. Zadovoljna sam što se veliki broj Cetinjana i Cetinjanki odazvao,” kazala je Lasica.

I cetinjski vatrogasci, simbol Prijestonice, tradicionalno su podržali akciju.

“Mi se uvijek odazovemo svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, jer smo svjesni koliko je važno da se unaprijed pripremimo za sve moguće situacije kako bismo uvijek mogli da pomognemo i da spasimo nečiji život. Cetinje je prepoznato po solidarnosti i po tome da se odazivamo svakoj humanitarnoj akciji,” kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje Predrag Moštrokol.

Iako ima samo 23 godine, Cetinjanin Dušan Đonović je već dobrovoljni davalac krvi koji se odaziva svakoj akciji. Kaže da ovakve akcije ne predstavljaju samo humano djelo, već I dobar gest prema sebi, budući da je veoma zdravo dati krv.

“Primijetio sam da u posljednje vrijeme ima sve više mladih ljudi koji doniraju krv, a Crveni krst organizuje brojne omladinske akcije kako bi nas edukovao o važnosti ovih akcija. Poručio bih svima koji su u mogućnosti da nam se pridruže,” poručio je Đonović