Vjetar pomjerao kuće na Žabljaku

Zekoviću iz šavničkog sela Provalija, vjetar je u subotu otkrio novosagrađenu kuću i manji objekat izgrađen pored nje...
488 pregleda 3 komentar(a)
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 05.02.2018. 07:26h

Olujno nevrijeme na području Durmitora u subotu je pričinilo štete na objektima stanovništva sela u žabljačkoj i šavničkoj opštini.

Nadležni u tim opštinama saopštili su da očekuju da će preciznije podatke imati sljedećih dana.

Olujni vjetar pomjerio je nekoliko metara gornji dio stare kuće porodice Milovana Stijepovića u žabljačkom selu Javorje.

“Gledali smo kad se kuća pomjera sa podrumskog zida i kako vjetar otkriva dio krova na njoj. Padali su spoljašnji zadovi. Bili smo nemoćni da uradimo bilo šta. Tek sa smirivanjem vjetra, stigle su i komšije pa smo prišli objektu. Iznijeli smo oko 150 bala sijena. Bilo je rizično ulaziti dalje unutra pa je ostalo još toliko sijena, novi prozori i vrata za kuću u izgradnji mog brata, kosačica i drugog što je potrebno za život i rad na selu. Pretpostavljam da najveći dio toga nije oštećen. Tek kada onemogućimo da dođe do rušenja, ući ćemo unutra. Ne planiram da ovih dana vršim kompleksniju popravku, već samo elementarnu na krovu i zidovima kako bi se spriječilo propadanje imovine od snijega i kiša”, kaže Dragan Stijepović.

Na meteoroškoj stanici na Žabljaku u 14 časova izmjerena je brzina vjetra od 76 kilometara na čas.

Na Jezerskoj površi vjetar je duvao mnogo jače.

Mišku Zekoviću iz šavničkog sela Provalija vjetar je istog dana otkrio novosagrađenu kuću i manji objekat izgrađen pored nje.

“Na djelovima krova gdje je lim nedostajao ili je deformisam, uprkos nevremenu, postavio sam nove table i spriječio dalje posljedice. Jaki udari vjetra pričinili su velike štete na krovovima štalskih i stambenih objekata zemljoradničke zadruge. Lim ogromnih površina letio je daleko na sve strane. Čujem da ima šteta na objektima u Slatini i drugim selima tog dijela šavničke opštine”, kaže Zeković.

Potpredsjednik Opštine Šavnik Vlatko Vuković rekao je da su evidentirane manje štete na lokalnim putevima, nastale kao posljedica velike kiše koja je padala u tom kraju.

“Neradni su dani pa nam nije stigla nijedna prijava za štete na objektima. Očekujemo da će ih stanovništvo prijavljivati narednih dana i po njima ćemo postupiti”, saopštio je Vuković.

Bonus video: