Umjesto da slave zakon o istopolnom partneterstvu, pisali prijave zbog prijetnji

“Sa klasom dinamita vam se dolazilo na čestitku”, “treba to dok su na okupu lepe bombe, pa pobit’ ta g**** o jednom trošku”, “korona... ma nuklearna bomba sad treba”, “kad bi Putin ovu toplu braću pokupio za Sibir, garantujem da bi se izliječili”, sadržaj je dijela poruka koje su zajednici upućene nakon što su poslanici sa 42 glasa podržali zakon koji istopolnim parovima omogućava neka od prava kakva imaju heteroseksualni

4723 pregleda 5 komentar(a)
U Upravi policije sve prijave uspjeće da zavedu tek do petka -, Foto: LGBT Forum Progres
U Upravi policije sve prijave uspjeće da zavedu tek do petka -, Foto: LGBT Forum Progres

Zbog prijetnji upućenih zajednici, nakon što je 1. jula u Skupštini izglasan Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, iz LGBT Foruma Progres podnijeli su Upravi policije više od 200 prijava.

To su “Vijestima” kazali iz te organizacije, dodajući i da je u ukupnom broju prijavljenih, u odnosu na ranije, sve veći broj žena.

“Od 1. jula do 5. jula UP podnijeli smo 219 prijava. Od toga, 65 prijavljenih su žene”, kazao je Stevan Milivojević, dodajući i da su im u UP kazali da će, zbog velikog broja prijava, sve biti zavedene tek do petka.

“Sa klasom dinamita vam se dolazilo na čestitku”, “treba to dok su na okupu lepe bombe, pa pobit’ ta g**** o jednom trošku”, “korona... ma nuklearna bomba sad treba”, “kad bi Putin ovu toplu braću pokupio za Sibir, garantujem da bi se izliječili”, sadržaj je dijela poruka koje su zajednici upućene nakon što su poslanici sa 42 glasa podržali zakon koji istopolnim parovima omogućava neka od prava kakva imaju heteroseksualni.

Prijeteće i poruke mržnje nisu iznenađenje za LGBT Forum Progres. Ta organizacija je i jedina koja koja kontinuirano skoro deceniju radi monitoring i prijavljuje takav sadržaj upućen zajednici na društvenim mrežama. “Kada god su u medijima prisutnije teme koje se odnose na LGBT zajednicu, kada su organizovani događaji poput Parade ponosa… povećava se i broj negativnih komentara. Kao da se dio građana sjeti da postojimo. U tom smislu, i kada je počela priča o usvajanju zakona, iako se o tome govori već godinu (o tom zakonu glasano je i u julu prošle godine, prim. aut) bili smo spremni i pratili smo reakcije na društvenim mrežama. Nije bilo mjesta za slavlje kad je zakon usvojen, jer smo znali kakvi će biti komentari i kakav nas posao očekuje”, kaže Milivojević.

Dodaje i da su, na dan glasanja, uveli neke od mjera bezbjednosti.

“U prvom satu nakon usvajanja zakona, dok smo još bili u prostorijama Socijalnog centra (SOGI), svjedočili smo kojom su brzinom objavljivani prijeteći i komentari mržnje, u kojima se LGBTIQ osobe nazivaju bolesnim, izopačenim, neki od komentatora pozivali su na koncentracione logore, Putinov tretman tretiranja homoseksualaca, Goli otok… Zaista je mučno čitati to, pogotovo kada ste dio zajednice”, kaže Milivojević.

Uz negativne komentare i, kako ocjenjuju u LGBT Forumu, otvorene prijetnje upućene zajednici, iz te organizacije ukazuju i na pozitivne reakcije.

“Postoje i jako pozitivni primjeri, kad smo dolazili na posao, zaustavio nas je konobar obližnjeg lokala i rekao ‘neka vam je sa srećom’. Nama je to uljepšalo dan. To je lijep gest, potpuno neočekivan”, kaže Milica Špajak.

Pozitivne reakcije, kako je dodala, dočekale su ih i na Tviter društvenoj mreži, brojne su i poruke podrške prijatelja, rođaka, ali i potpunih stranaca.

Odgovarajući na stav pojedinaca i političkih partija da je o zakonu o istopolnim zajednicama trebalo odlučivati putem referenduma, Milovojević je kazao da “o ljudskim pravima nema pregovora”.

“Seksualni identitet je neodvojiv dio ljudskih prava pojedinaca, nešto sa čime smo rođeni i ne postoji način - liječenje, bilo kakav tretman koji gej osobu može da promijeni. Kada imate karakteristiku koja je nepromjenljiva, na koji način neko drugi treba da odlučuje o tome koja prava treba da imate”, kaže Milivojević.

Dodaje i da ako nečija prava ne ugrožavaju i nemaju nikakav negativan uticaj na bilo koga, ne postoji razlog da iko drugi i odlučuje o tim pravima.

Iz LGBT Foruma kazali su i da zakon o istopolnim zajednicama treba shvatiti kao rezultat i kulminaciju dosadašnjeg rada, te da usvajanjem zakona priča nije završena.

“Imamo još mnogo posla, posebno na društvenom aspektu”, poručili su iz te organizacije i dodali da neka istraživanja pokazuju da velik procenat građana podržava istopolne zajednice, ali da su ta istraživanja uglavnom rađena u Podgorici.

“Pođite bilo gdje drugo, u bilo koju drugu sredinu, dobićete drugačiji rezultat”, kažu, uvjereni da je realna slika odnosa građana prema LGBTIQ zajednici negdje između nedavne podrške većine poslanika i poruka mržnje zbog kojih su iz Foruma ovih dana predali preko 200 prijava.

“Ono što nam se poručuje kroz komentare bi trebalo da možda iskoristimo da ubuduće, uz dalji rad na zakonskoj regulativi, posvetimo promjeni društvene svijesti”.

Podsjećaju i da je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola prvi u Crnoj Gori koji tretira isključivo LGBTIQ zajednicu.

“Nije i posljednji”, poručuju, dodajući da je cilj zajednice postizanje potpune jednakosti.

Pred matičara tek za godinu: Neće biti lako, ali neko mora da probije led

Primjena Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola počeće tek za 12 mjeseci. Iz LGBT Foruma Progres nisu sigurni da će i za godinu istopolni parovi lagodno stati pred matičara i ozvaničiti vezu.

“Istopolni parovi postoje i oni žive u ovoj državi, možda ih drugi tako ne percipiraju, možda su oni u očima javnosti cimeri ili cimerke, prijatelji koji žive zajedno… niko nema pravo da ulazi u intimu drugih i pretpostavlja kakav je njihov odnos. Ali, ti parovi, prosto zbog regulisanja svog statusa, socio-ekonomskih pitanja koja zakon reguliše, vjerovatno će odlučiti da registruju zajednicu”, kaže Milivojević.

I on i Milica Špajak kažu da vjeruju da će oni koji to učine prvi biti suočeni sa stigmatizacijom i osudom javnosti.

Bonus video: