Oporavak Ćehotine tek za pet do osam godina

Predsjednik “Lipljena” Vaso Knežević kazao je da će u posao poribljavanja krenuti tek kada stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, daju saglasnost da se to može uraditi

2859 pregleda 0 komentar(a)
Dio uginule ribe iz rijeka nakon incidenta, Foto: Privatna arhiva
Dio uginule ribe iz rijeka nakon incidenta, Foto: Privatna arhiva

Sportsko-ribolovni klub “Lipljen”, koji gazduje pljevaljskim vodama, do kraja godine poribiće rijeku Ćehotinu autohtonom potočnom pastrmkom na dionici na kojoj je tačno prije godinu došlo do pomora ribe.

Za masovni pomor ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini u dužini toka od oko 15 kilometara, tužilaštvo u Pljevljima optužilo je Elektroprivredu i četiri rukovodioca Termoelektrane. Njima se stavlja na teret da su odgovorni za ispuštanje otpadnih voda iz depnije na Maljevcu u rijeku Vezišnicu, lijevu pritoku Ćehotine, što je dovelo do pomora ribe.

Predsjednik “Lipljena” Vaso Knežević kazao je da će u posao poribljavanja krenuti tek kada stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, daju saglasnost da se to može uraditi.

“Prije poribljavanja, ljudi i od struke moraju da dođu na lice mjesta i obiđu sve one tačke, a ima ih šest ili sedam koje su ispitivali nakon pomora ribe i da utvrde da li ima promjena, odnosno da li se ekosistem oporavio. Ako procijene da ima smisla za poribljavanje, mi ćemo da poribimo dio Ćehotine u kojem je došlo do pomora ribe. Besmisleno je ako nema hrane da rijeku poribljvamo jer ona tu neće opstati. Ako kažu da ima uslova, mi ćemo Ćehotinu poribiti sa količinom koju imamo u mrestilištu. Tako ćemo raditi sukcesivno svake godine dok riblji fond ne vratimo približno stanje koje je bilo prije pomora ribe“, rekao je Knežević.

“Lipljen” je u mrestilištu koje je ponovo aktivirano na rijeci Breznici do sada proizveo oko osam hiljada komada autohtone potočne pastrmke.

“Ovo je prva godina od kada smo obavili prvi mrijest autohtone potočne pastrmke. Primjerke ove ribe izlovljavali smo iz Ćehotine. Prije mrijesta smo ih analizirali, odnosno uzet je DNK od svakog tog primjerka i samo one za koje je potvrđeno da su autohtone uzimali smo za mriješćenje. Analizu je radio Prirodno-matematički fakultet. Sada imamo određenu količinu mrijesta koji je uspio u objektu na rijeci Breznici i krajem jeseni izvršićemo poribljavanje Ćehotine, ali uz prethodnu saglasnost fakulteta i Ministarstva“, rekao je Knežević.

Kazao je da će tokom avgusta u Pljevlja doći stručnjaci koji će ispitati eko sistem na rijeci Ćehotini.

Stručnjaci procjenjuju da će za potpuni oporavak ekosistema u Ćehotini biti potrebno pet do osam godina kako bi se vratilo u stanje prije pomora. Knežević kaže da neće poribljavati rijeku Vezišnicu jer bi to u ovom trenutku bio uzaludan posao.

“Vezišnica je mrtva rijeka i sve dok se ne uradi ekološka rekonstrukcija Termoelekrane, to bi bilo besmisleno raditi“, istakao je Knežević.

On tvrdi da je nakon masovnog pomora ribe prije godinu dana policija najbolje odradila svoj dio posla.

“Sada je na sudstvu i tužilaštvu da dokažu da i oni rade na najbolji mogući način. Tu postoje i određeni propusti inspekcije i Agencije i ali to će se na kraju pokazati, zavisno od sudskog ishoda“, rekao je Knežević.

Za masovni pomor ribe osnovno tužilaštvo u Pljevljima optužilo je bivšeg direktora TE Pljevlja Vladimira Šestovića, vođu smjene Ratomira Debeljevića, rukovodioca sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragana Babića, i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavka Vukašinovića.

Debeljević i Babić se terete za krivično djelo zagađenje životne sredine, za šta je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Šestoviću i Vukašinoviću se stavlja na teret krivično djelo nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora do tri godine. Za oba krivična djela optužena je i EPCG kao pravno lice. Postupak još nije prvostepeno okončan u Osnovnom sudu u Pljevljima. Svi okrivljeni, uključujući i EPCG negirali su krivicu, iako je iz EPCG nekoliko dana nakon incidenta saopšteno da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, pritoku Ćehotine. Odbor direktora se tada uputio izvinjenje zbog nemilog događaja uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”. Nakon akcidenta, ekološki inspektor naložio zavarivanje tri ventila iznad rijeke Vezišnice kako bi srpiječilo dalje izlivanje otpadnih voda u Vezišnicu. U međuvremenu, ekološka inspekcija omogućila je EPCG da odblindira ventil kako bi ispuštili otpadne vode sa Maljevca.