Folić Janoviću: I djeca i omladina iz Berana pripadaju Crnoj Gori

On dodaje da "neodgovorna lokalna samouprava iz perioda prije 2014. godine je željela da ruši stadion kako bi na tom mjestu napravili stambenu zgradu i omogućili nekome da ostvari enorman profit na štetu grada i svih njegovih građana"

9284 pregleda 263 reakcija 31 komentar(a)
Goran Folić, Foto: Opština Berane
Goran Folić, Foto: Opština Berane

Sekretar za sport i omladinu Berana, Goran Folić, pitao je ministra sporta i mladih Nikolu Janovića, zbog čega zbog čega nijedan projekat za rekonstrukciju sportskih terena već drugu godinu zaredom nije odobren Opštini Berane?

„Šta je sa Vašim obećanjem ministre sporta da će ministarstvo obezbijediti sredstva za rekonstrukciju kultnog stadiona malih sportova u Beranama...?, pita se on.

On je ministru poručio da i djeca Berana pripadaju Crnoj Gori.

"Podsjetiću Vas da smo u februaru 2019. godine zajedno otvorili Omladinski klub u Beranama. Rekonstrukcija prostorija za potrebe omladinskog kluba je finansirana sredstvima koje je obezbijedila Opština Berane i Vaše ministarstvo. Prostorije Omladinskog kluba se nalaze u sklopu kultnog stadiona malih sportova, gdje se svakodnevno okuplja veliki broj djece i omladine. Prilikom otvaranja omladinskog kluba zajedno smo obišli Stadion malih sportova i tom prilikom od Vas dobili obećanje da će Vaše ministarstvo u adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju uložiti do 30.000 evra. Saglasili smo se da će i Opština Berane obezbijediti sredstva kako bi se objekat u potpunosti sanirao i priveo namjeni u punom kapacitetu. Stadion malih sportova se nalazi u strogom centru grada. Generacije beranskih sportista su prve sportske korake napravile na njemu", kazao je Folić.

On dodaje da "neodgovorna lokalna samouprava iz perioda prije 2014. godine je željela da ruši stadion kako bi na tom mjestu napravili stambenu zgradu i omogućili nekome da ostvari enorman profit na štetu grada i svih njegovih građana".

Folić tvrdi da su uspjeli da osujetimo planove građevinskog lobija.

"Vjerovali smo, želimo i dalje da vjerujemo, na riječ ministru koji je život proveo u sportu i posvetio sportu. Mi živimo u zemlji u kojoj je data riječ teža od svih službenih zapisa i papira. Do sada datu riječ niste održali, pa smo riješili da Vas ovim putem podsjetimo", poručio je Folić.

"Odgovorni ljudi pa samim tim i odgovorna lokalna uprava nakon stupanja na snagu novog Zakona o sportu po Vašim preporukama i sugestijama a sve u skladu sa Zakonom uradili četvorogodišnju lokalnu strategiju razvoja spotra za period 2018 – 2021. god, dvogodišnji akcioni plan za mlade za period 2020 – 2021. godine. Zajedničkim snagama među privima u Crnoj Gori otvorili smo Omladinski klub u Beranama, pripremali se za održavanje sportske manifestacije „ Dani reprezentacije“ gđe je trebalo da okupimo sportske kolektive sa sjevera Crne Gore.

Napominjem Vas da smo u 2019. godini predali 9 projekata za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju sportskih terena na teritoriji opštine Berane. U 2020. godini predali smo 14 projekata.

Sve projekte smo predali resornom Ministarstvu na čijem ste Vi čelu po javnom konkursu, koji ste sami raspisali.

Već druga godina zaredom kako nijedan od projekata nije odobren, među njima ni projekat za adaptaciju pomenutog stadiona malih sportova", kazao je Folić

On pojapnjava da u Beranama ima 37 sportskih koletiva, koji okupljaju veliki broj djece i mladih.

"Mislim da nema potrebe da Vam govorim o ekonomskoj situaciji u našoj opštini i koje se alternative nude našoj omladini. Sport je način da ih usmjerimo na pravi put. Ulaganje u sportsku infrastrukturu je ulaganje u budućnost Berana i čitavog sjevera naše zemlje. Nadamo se da vi niste jedan od onih koji žele da se stadioni ruše. Da Vi želite, kao i mi, da naša zaostavština bude u interesu građana i novih naraštaja a ne u interesu građevinskih lobija i tajkuna“,zaključeno je u saopštenju

Bonus video: