Šehović: Znalci treba da budu idoli, a ne autsajderi

"Ta perspektiva znači jednake šanse za obrazovanje i rad, daleko od kiča i šunda. Oni moraju pratiti kako se nadležni odnose prema toj perspektivi. I to obeveza mladih, prema sebi prvenstveno."

1614 pregleda 73 reakcija 73 komentar(a)
Šehović, Foto: SD
Šehović, Foto: SD

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović obratio se danas sa te pozicije mladima, poručujući im da od sistema i političara uvijek zahtijevaju održanje obećanja i nagrađivanje znanja i truda, te da je obrazovanje u posebnom fokusu programa Socijaldemokrata koji je u izradi. "Sistem nema opciju, već obavezu da prepozna i nagradi zalaganje, te da ga afirmiše. Ljudi koji znaju ne smiju da budu "autsajderi" i na marginama, već idoli, umjesto svih onih koji nam se nerijetko neopravdano i ničim zasluženo nameću kao takvi."

Kako je istakao, mladi treba da prate koliko političari djelima prate data obećanja i odrednice na kojima insistiraju u političkim obraćanjima, jer se tako gradi odgovornost svakog sistema i perspektiva. “Ta perspektiva znači jednake šanse za obrazovanje i rad, daleko od kiča i šunda. Oni moraju pratiti kako se nadležni odnose prema toj perspektivi. I to obeveza mladih, prema sebi prvenstveno."

Dodao je da: "Potrebno im je da znaju da ne uče uzalud, i da ne gube vrijeme ako rade na sebi. Treba im uvjerenje da će sistem to zaista prepoznati. Socijaldemokrate insistiraju na tome i u narednom periodu imaće značajne inicijative koje podržavaju takav pristup porebama mladih".

Šehović je posebno naglasio da Socijaldemokrate neće dozvoliti da se izigra povjerenje mladih: „Znamo da je njihovo povjerenje skupo, a izigrati ga najveći je zločin. To nikad nećemo dozvoliti“ .

On je zaljučio pozivom za sve građane: "Zato unapređujemo, stvaramo i modernizujemo. Gradimo budućnost. Ne za one koji imaju, nego za one koji znaju! Jer vrijedi znati.”

Bonus video: