Stopirali gradnju HDL-u, radi se svuda, uprkos zabrani

Iako je zabrana radova na snazi od 15. juna, ne samo na toj lokaciji, već i na brojnim duž Budvanske rivijere, investitori su iskoristili političku krizu u lokalnoj upravi i nastavili da rade nesmanjenom žestinom.

26069 pregleda 15 komentar(a)
Juče na gradilištu kompleksa u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Juče na gradilištu kompleksa u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Komunalna polcija i inspekcija zapečatila je gradilište budućeg poslovno-stambenog kompleksa koji na zemlji Mitropolije crnogorsko-primorske na gradskoj zaobilaznici, gradi podgodička kompanija Bemax, a investitor je trgovački lanac Hard diskont Laković.

Građevinski radovi izvodili su se i prekjuče, iako je zabrana radova na snazi od 15. juna, ali ne samo na ovoj lokaciji, već i na brojnim duž Budvanske rivijere. Investitori su iskoristili političku krizu i bezvlašće u lokalnoj upravi, te nastavili da rade nesmanjenom žestinom.

Nakon što je kran prekjuče postavljao metalne nadstrešnice na budućem trgovačkom centru HDL, a kamioni i radnici izvodili, radove, Komunalna pocija i inspekcija, koju takođe trese afera nakon što je Specijalno državno tužilaštvo okrivilo čelnog čovjeka da je dio kriminalne organizacije koja je pokušala blokadu grada 17. juna, izašla je na teren, i kako je rečeno “Vijestima“, zabranila izvođenje radova, te ujedno naredila izvođaču da konzervira gradilište i obustavi bilo kakvu gradnju.

Komunalna policija i inspekcija je uz saglasnost gradske vlasti kojom je upravljao Marko Carević prećutno odobrila graditeljima u metropoli turizma, zbog pandemije koronavirusa i loše turističke sezone, da nastave sa gradnjom, iako je opštinskom odlukom bilo predviđeno da se gradnja u svim građevinskim zonama obustavi najkasnije 15. juna.

U prvoj zoni je tako gradnja bila produžena nekih dvije sedmice, kao i u ostalim, ali su graditelji morali nakon toga da konzerviraju gradilišta.

Članom 8 Odluke o komunalnom redu Opštine Budva definisano je da je za vrijeme trajanja turističke sezone zabranjeno svako otpočinjanje i izvođenje građevinskih radova. Odluka važi za prvu i ekskluzivnu zonu u periodu od 15. maja do 1. oktobra, za drugu od 1. juna do 15. septembra i za treću, odnosno četvrtu zonu od 15. juna do 15. septembra.

Kompanija Bemax je na svom zvaničnom sjatu objavila da je vrijednost ugovorenih radova sa kompanijom HDL, koja je investitor, milion i po eura, a da će budući poslovno-trgovački i stambeni objekat imati 5.140 kvadrata. Kako navode, do sada je urađeno 90 odsto zemljanih radova i 70 odsto armirano betonskih radova.

Na tabli, gdje je objavaljena građevinska dozvola, navodi se da je prva faza, odnosno poslovno-trgovački kompleks trebalo da bude završen u aprilu.

Opština Budva zaključila je u prije godinu ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i trgovačkim lancem Hard Diskont Laković, koji će kešom platiti 414 hiljada eura na ime gradnje prve faze poslovno-stambenog objekta na crkvenoj zemlji - dobru crkve Sveta Petka na zaobilaznici, neposredno uz gradsku kapelu.

Kapela u Budvi
Kapela u Budvifoto: Vuk Lajović

Ugovor u koji su “Vijesti“ imale uvid, potpisao je gradonačelnik Marko Bato Carević, načelnik Službe za obračun komunalija Ninoslav Kaluđerović, a potpise u ime investitora stavili su i ovlašćeni predstavnici Mitropolije i HDL-a.

HDL je na dvije decenije zakupio crkvenu zemlju i investitor je izgradnje poslovnog centra u kome će biti veliki supermarket i šoping centar, dok se Mitropolija kao titular vlasništva na zemljišnom kompleksu pojavljuje kao potpisnik ugovora.

Kako stoji u ugovoru, riječ je o prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom, što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok će u podrumu biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine od 2.134 kvadrata.

HDL je početkom novembra 2018. dobio zeleno svjetlo od Skupštine opštine, tijesnom većinom glasova, pošto je došlo do razmimoilaženja unutar tada vladajuće koalicije, da može kupiti za 154 hiljada eura 483 kvadrata opštinske zemlje. Prethodno je kupio i nekih 70 kvadrata od privatnika.

Da se opštinska imovina proda HDL-u na žučnom skupštinskom zasjednju glasalo je 11 odbornika i to šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske i dva nezavisna odbornika Stevan Džaković i Gorana Pejović, dok su protiv bili osam odbornika iz redova Demokrata i odbornica URA/ SDP Božena Jelušić.

Trgovački lanac je prethodno sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 kvadrata zemlje u okviru kompleksa crkve Sveta Petka, a kupovinom zemlje od mještana i Opštine, formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da se realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

U aprilu prošle godine je zvanično pred notarom zaključen ugovor između HDL-a i Mitropolije o 20-godišnjem zakupu zemlje. Takođe, tada je i notarskim ugovorom Hard Diskont Laković poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika, Mitropoliji crnogorsko primorskoj koja je time postala vlasnik cjelokupnog zemljišnog kompleksa.

Glavna gradska arhitektica dala je u februaru saglasnost na idejno rješenje poslovno-stambenog objekta kojim su predviđene dvije faze izgradnje - “I faza” gradnja suterena, prizemja i pevog sprata, a druga faza, ukoliko bude relizovana, predviđa gradnju II,III,IV i V sprata sa ukupno 59 stambenih jedinica.

Novac od zakupa ide za gradnju hrama

Novac od zakupa, Mitropolija će, kako je rečeno, usmjeravati za gradnju hrama posvećenom Svetom Apostolu Marku, koji će biti izgrađen nedaleko od šoping centra, uz sami konak crkve Sveta Petka, na mjestu gdje se sada nalazi gradska kapela. Javno preduzeće “Pogrebne usluge“ koje gazduje tom kapelom, radilo je na idejnom projektu gradnje nove kapele, odnosno njenom izmještanju u okviru groblja koje se nalazi iznad crkve.

Mitropolit Amfilohije je ranije „Vijestima“ kazao da očekuje da će Opština izmjestiti kapelu, a da su oni pripremili projekt i sredstva za gradnju velikog hrama.

“Taj hram će biti ukras Budve i njena duša“, kazao je Amfilohije.

Bonus video: