OD NAJVIŠIH SVJETSKIH ZVANIČNIKA

Nove čestitke Đukanoviću povodom 13. jula: Čestitali Kim Džong Un, Erdogan, Salman...

Erdogan odnose Turske sa Crnom Gorom smatra ''važnim u pogledu budućnosti i stabilnosti Balkana'' i izražava zadovoljstvo njihovim razvojem ''na očekivano visokom nivou''

7348 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2020. 17:16h

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću stigle su nove čestitke od najviših svjetskih zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

"Čestitke su uputili predsjednik Indije Ram Nat Kovind, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednik Republike Koreje Mun Džae In i predsjednik DNR Koreje Kim Džong Un, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa bin Zajed al Nahijan, premijer Muhamed bin Rašid al Maktoum i krunisani princ Abu Dabija i zamjenik komandanta oružanih snaga UAE Muhamed bin Zajed al Nahijan, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, afrički lideri – predsjednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramafoza, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba i predsjednik Kenije Uhuru Keniata, kao i predsjednik Kiribata Taneti Mamau, koji upućuje tradicionalne blagoslove ove male pacifičke zemlje za dobro zdravlje, mir i prosperitet (''Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa'')", saopšteno je danas iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Kovind ističe ''tople i prijateljske odnose Indije i Crne Gore'' i saradnju dvije zemlje za koju je ''uvjeren da će rasti na obostranu dobrobit naše dvije zemlje i naših građana''.

''Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju saradnje Indije i Crne Gore, kao i zajedničkom djelovanju u prevazilaženju izazova COVID-19 i ponovnoj izgradnji naših ekonomija'', poručuje predsjednik Indije.

''Povodom Dana državnosti Crne Gore, veliko mi je zadovoljstvo da uputim Vašoj Ekselenciji moje najsrdačnije čestitke i najbolje želje za Vašu ličnu sreću i prosperitet građana Vaše zemlje'', navodi u čestitki car Naruhito.

Erdogan odnose Turske sa Crnom Gorom smatra ''važnim u pogledu budućnosti i stabilnosti Balkana'' i izražava zadovoljstvo njihovim razvojem ''na očekivano visokom nivou''.

Najviši zvaničnici Emirata upućuju ''najbolje želje, najtoplije čestitke, svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Crne Gore''.

Al Sisi potvrđuje ''visoko poštovanje prema dobrim odnosima koji vezuju dvije prijateljske zemlje'', Egipat i Crnu Goru, i izražava nadu da ćemo biti u mogućnosti da prevaziđemo veliki izazov pandemije sa kojim se svijet suočava ''kroz naše zajedničke napore ka bezbjednijem, zdravijem i prosperitetnijem svijetu".

"Uz najtoplije čestitke narodu Crne Gore i najbolje želje za stalni napredak Crne Gore, predsjednik Mun Džae-in ističe ''prijateljske veze i saradnju'' Republike Koreje i Crne Gore, čemu će u bliskoj saradnji dvojica predsjednika dalje doprinositi", navodi se u saopštenju.

Kralj Mohamed VI naglašava da '' veoma cijeni odnose koji se zasnivaju na bliskom prijateljstvu'', uz uvjerenje da Crna Gora i Maroko dijele ''zajedničku odlučnost'' da jačaju veze i proširuju uzajamnu saradnju.

"Svjetski zvaničnici pozdravljaju rezultate i napore koje je Crna Gora učinila da zadrži širenje koronavirusa i pozivaju na međunarodnu saradnju i solidarnost", zaključuje se u saopštenju.

Đukanoviću su čestitke povodom 13. jula‬ - Dana državnosti Crne Gore uputili su i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

Predsjednik Pendarovski uz najiskrenije čestitke i želje za uspjeh i prosperitet prijateljske Crne Gore i njenih građana, izražava zadovoljstvo zbog činjenice „da se odnosi Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore, koji predstavljaju primjer dobrosusjedstva i saradnje u regionu i koji su zasnovani na istorijskom prijateljstvu naših naroda, razvijaju dinamično u duhu zajedničkog uloga za demokratsku, stabilnu i prosperitetnu Evropu."

"U ovom kontekstu, a imajući u vidu teška vremena kroz koja prolazimo suočeni sa pandemijom COVID-19, želio bih da izrazim svoje čvrsto uvjerenje da ćemo u narednom periodu nastaviti sa jačanjem i produbljavanjem naših odnosa i saradnje u svim oblastima od uzajamnog interesa”, navodi Pendarovski.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović uz najsrdačnije čestitke i želje za dalji prosperitet Crne Gore izrazio je uvjerenje da će se prijateljski odnosi BiH i Crne Gore i dalje razvijati u duhu prijateljstva, a na dobrobit naših građana.

„Želja mi je da zajedničkim naporima u budućnosti lično doprinesemo daljem razvoju bliskih i tradicionalno dobrih odnosa između naše dvije zemlje, uvjeren da time doprinosimo miru i stabilnosti u regionu“.

Đukanoviću su ranije čestitke uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.