Autobusko stajalište posred biciklističke staze

Krupni propusti tokom rada na dijelu kolovoza za bicikliste u Ulici 27. marta

16420 pregleda 65 reakcija 22 komentar(a)
Može doći do nemilih situacija: Autobusko stajalište u Ulici 27. marta, Foto: Borko Ždero
Može doći do nemilih situacija: Autobusko stajalište u Ulici 27. marta, Foto: Borko Ždero

Nedavno napravljena biciklistička staza u Ulici 27. marta nije bezbjedna za učesnike u saobraćaju, a nadležni su zaboravili čak i da obilježe autobuska stajališta, pa je jedino ucrtano kod zgrade Zabjelska Vektra i zbog zaštitnih stubića potpuno je nepristupačno.

Građani, vozači, biciklisti i stručnjaci sa kojima je novinar “Vijesti” razgovarao saglasni su da je za biciklističku stazu moralo da bude urađeno bolje rješenje, jer su svi učesnici u saobraćaju dovedeni u opasnost.

“Vijestima” su vozači autobusa potvrdili da je stajalište ranije bilo kod Hemomonta, još jedno prema pumpi Dak petrol, a da je ovo kod Zabjelske vektre pomjereno.

“Poseban problem je što biciklisti često mogu da uđu u takozvani mrtvi ugao, gdje ga vozač jednostavno ne može vidjeti, pa su u problemi i vozači i biciklisti”, kazao je jedan od vozača.

Pogotovo je problematično što je tokom rekonstrukcije Ulice 27. marta nova biciklistička staza napravljena na uštrb jedne kolovozne trake.

“Ovo je frekventna saobraćajnica, gužve su velike, možete zamisliti šta se dešava kada autobus ne može da primi putnike na stajalištu, već mora da se zaustavi na kolovoznoj traci. Ne znam kako su ovo planirali i da li su vodili računa o bezbjednosti putnika. Koliko znam, duž ulice je bilo nekoliko autobuskih stajališta, sada je samo jedno”, kazao je “Vijestima” Dalibor Popović.

Kako je istakao poseban problem je što, od pravca Krivog mosta vozači koriste samo jednu traku, pa će se stvarati ogromne gužve kada se zaustavi autobus ili neko drugo vozilo.

Za Marka Ivanovića, koji kako kaže koristi i biciklo, Ulica 27. marta za tu vrstu prevoza nije bezbjedna.

“Vozim biciklo, ali vjerujte ne bih se usudio ovuda da prođem. Biciklsitička staza se ukršta sa toliko ulica na ovom pravcu da je prosto nemoguće obratiti pažnju na sve opasnosti. Nedavno sam vidio da je kamion jedva uhvatio krivinu da ne polomi stubiće, koje su postavili nedavno”, kazao je Ivanović. Nadležni iz Glavnog grada su stazu prvobitno napravili bez zaštitnih stubića. Međutim, nedugo nakon toga, su odlučili da ih postave, jer, kako su saopštili, “bili smo svjedoci nesavjesnog postupanja određenog broja vozača koji su se kretali suprotno propisima i ugrozili bezbjednost biciklista na ovoj saobraćajnici”.

“Budući da se postavljanje zaštitnih stubića pokazalo kao najbolje rješenje za ovakve situacije, Glavni grad će u cilju očuvanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i prilikom realizacije budućih projekata pribjegavati istim ili sličnim rješenjima”.

Saobraćajni inženjer Svetislav Konstantinović “Vijestima” je kazao da su generalno sve biciklističke staze u Podgorici urađene loše, bez propisa i sa puno nedostataka.

On je pojasnio da su morali da postoje elaborati po kojima su te staze urađene, da je evidentno da postoji problem u bezbjednosti, kao i da trase kuda su napravljene nisu adekvatno pokrivene saobraćajnom signalizacijom.

Bonus video: