ISTA PRAVILA VAŽE I ZA SRBIJU

Crna Gora na crvenom spisku: U Češku samo iz ovih razloga

"U Srbiji i Crnoj Gori je tokom posljednje sedmice zabilježen visok porast broja zaraženih koji je sada više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika. Češka je zato te zemlje prebacila iz zelene kategorije u kategoriju crvenih zemalja van Evropske unije, gdje je visok rizik zaraze i za koje važe specifični
uslovi ulaska u Češku", navelo je u saopštenju češko Ministarstvo zdravlja

43823 pregleda 88 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češko Ministarstvo zdravlja aktuelizovalo je danas spisak zemalja prema mjeri rizika širenja koronavirusa i izbacilo iz njega Crnu Goru i Srbiju koje su sada, kao i Švedska u Evropskoj uniji, uvršćene na spisak crvenih zemalja najvišeg rizika.

"U Srbiji i Crnoj Gori je tokom posljednje sedmice zabilježen visok porast broja zaraženih koji je sada više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika. Češka je zato te zemlje prebacila iz zelene kategorije u kategoriju crvenih zemalja van Evropske unije, gdje je visok rizik zaraze i za koje važe specifični uslovi ulaska u Češku", navelo je u saopštenju češko Ministarstvo zdravlja.

"Građani Srbije i Crne Gore mogu od sljedeće sedmice da putuju u Češku samo iz precizno navedenih razloga kao što je zaposlenje, porodični razlozi, zdravstveni ili u hitnim, vanrednim slučajevima", kazala je medijima portparolka češkog Ministarstva vanjskih poslova Zuzana Štihova.

Građanima zemalja van EU označenih na COVID19 semaforu češkog Ministarstva zdravlja crvenom bojom kao zemlje visokog rizika nije dozvoljen ulazak u Češku osim u hitnim vanrednim slučajevima kao što je između ostalog njega člana porodice ili onima koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU, a kroz Češku prolaze u tranzitu u povratku, ne dužem od 24 časa.

U Češku iz Crne Gore i Srbije mogu da dođu državljani tih zemalja koji imaju odobren boravak u Češkoj, bilo trajni, bilo godišnju vizu a takođe i oni kojima je viza izdata poslije 11. maja.

Za ulazak u Češku potreban im je negativan test na COVID19 ili moraju 14 dana da provedu karantinu, isto kao i građanima iz rizičnih zemalja EU, što je trenutno za Češku samo Švedska čiji građani, za razliku od građana i stranaca nastanjenih u Crnoj Gori i Srbiji mogu u turistička putovanja u Češku, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Od ponedjeljka 13. jula i Česi koji dolaze iz Crne Gore i Srbije moraju ili da imaju test da nisu pozitivni na koronavirus ili da idu na 14 dana u karantin.

Češka je prema preporukama svojih epidemiologa prepolovila listu bezbjednih zemalja koje je za putovanja preporučila od početka jula Evropska unija ali je kao prioritet tada otvorila granice za putovanja građanima Crne Gore i Srbije, međutim, zbog najnovijeg razvoja epidemiološke situacije u te dvije balkanske zemlje večeras je tu odluku revidirala.

Preporučujemo za Vas