Koronavirusom inficirana 23 policajca

Najviše zaraženih službenika u centrima bezbjednosti Podgorica i Rožaje - po sedam, dok su u Baru oboljela dva policajca. Dvoje oboljelih i u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije

56936 pregleda 460 reakcija 34 komentar(a)
Službenici Uprave policije (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Službenici Uprave policije (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Dvadeset tri službenika Uprave policije pozitivna su na koronavirus, 73 ih je u samoizolaciji, a nijednom nije izrečena mjera boravka u karantinu.

Iz bezbjednosne institucije na čijem čelu je Veselin Veljović ti podaci dostavljeni su nakon presjeka Institua za javno zdravlje od 9. jula. Iz policije su Vijestima objasnili da je najviše zaraženih virusom Covid-19 u Centru bezbjednosti Podgorica i Odjeljenju bezbjednosti Rožaje - po sedam.

“Sedam službenika Centra bezbjednosti Podgorica je pozitivno na koronavirus, sedam iz Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, po dva službenika su pozitivna u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Centru bezbjednosti Bar, dok je po jedan službenik iz Sektora granične policije, Centra bezbjednosti Budva i Odjeljenja bezbjednosti Plav pozitivan na koronavirus. Nadležna zdravstveno-sanitarna inspekcija je za 73 pripadnika Uprave policije donijela rješenja o samoizolaciji, dok mjera karantina nije određena ni za jednog policijskog službenika”, odgovorili su iz UP.

73 službenika Uprave policije su u samoizolaciji, rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije, dok mjera karantina nije određena ni za jednog policijskog službenika, odgovoreno je Vijestima iz te bezbjednosne institucije

Odgovarajući da li broj pozitivnih na koronavirus i policajaca koji su u samoizolaciji utiče na proces rada, iz Uprave policije kazali su da je Veljović blagovremeno donio instrukciju kojom su planirani režimi rada u skladu sa razvojem epidemiološke situacije:

“U cilju stvaranja preduslova za nesmetano odvijanje radnih procesa i obavljanje poslova i zadataka”.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije među prvim su registrovanim policajcima koji su koronavirus dobili u drugom talasu.

Sedam službenika Centra bezbjednosti Podgorica je pozitivno na koronavirus, sedam iz Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, po dva službenika su pozitivna u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Centru bezbjednosti Bar, dok je po jedan službenik Sektora granične policije, Centra bezbjednosti Budva i Odjeljenja bezbjednosti Plav pozitivan na koronavirus

Navodno, jedan od njih Covid-19 dobio je tokom aktivnosti te grupe u Budvi. Te informacije nijesu zvanično potvrđene, ni demantovane.

Prvi talas

U prvom talasu koronavirusa, nepun mjesec nakon što je u Crnoj Gori registrovan prvi pozitivni pacijent, iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije saopštili su da su četiri službenika Uprave policije zaražena koronavirusom, dok se njih 78 tog 10. aprila nalazilo u samoizolaciji, a četvoro u karantinu.

Tada je objašnjeno i da su policijski službenici stavljeni u samoizolaciju ili karantin, jer su oni ili članovi njihovog domaćinstva doputovali iz određenih država ili su imali privatno rizičan kontakt do kojeg je moglo doći i usljed obavljanja redovnih policijskih poslova.

Savjet je tada obaviješten i da, ni u jednom slučaju od registrovanih, razlozi ne proizilaze iz djelokruga policijskih poslova, odnosno iz kontakata sa građanima.

“Neposredna primjena policijskih ovlašćenja i rad svih odjeljenja i centara bezbjednosti policije prilagođen je vanrednim okolnostima uzrokovanih epidemijom i organizovan je na način koji je bezbjedan za policijske službenike i građane”, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su tada ocijenili da rukovodstvo policije sprovodi potrebnu kontrolu izloženosti riziku i policijski službenici, službena vozila i prostorije koje koristi policija su snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima.

I Uprava policije tada je saopštavala da njihovi službenici svakodnevno kontrolišu poštovanje privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

“Posao policijskih službenika je sam po sebi rizičan, a u ovoj situaciji policijski službenici su dodatno izloženi opasnosti od koronavirusa jer su oni jedna od službi koja se nalazi na prvoj liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana Crne Gore”, rečeno je ranije iz UP.

Tokom prvog talasa objasnili su i da je posao policajca sam po sebi rizičan, a da su u situaciji epidemije koronavirusa dodatno izloženi opasnosti: “Kao jedna od službi na prvoj liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana”...

Tada su objasnili i da su policajci koji pružaju asistenciju sanitarnim inspektorima primarno opremeljeni zaštitnim maskama, rukavicama i odijelima.

“Ostalim službenicima, koji imaju svakodnevni kontakt sa građanima, obezbijeđene su raspoložive količine zaštitne opreme, a u toku je nabavka dodatno opreme”.

Bonus video: