Iz Tirane do Beograda: Đeljošaj preko "zelene" u "crvenu" zemlju?

21. juna, Đeljošaj je na povratku u Crnu Goru, vraćen sa granice u Ulcinju. Prvi čovjek Opštine Tuzi, kako je saopšteno “Vijestima”, ušao je ipak u Crnu Goru, ali nije poznato i kako

33912 pregleda 152 reakcija 27 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić
Đeljošaj, Foto: Zoran Đurić

Nepunih mjesec nakon prvih registrovanih slučajeva Covida-19 u junskom talasu Crna Gora bilježi 753 inficirana, od kojih se 10 oporavilo i još toliko umrlo od infekcije koronavirusom.

Za još dvije osobe, koje su juče preminule u beranskoj bolnici, čekaju se rezultati testa.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče su završile analizu još 458 uzoraka, među kojima je 58 rezultata bilo pozitivno na koronavirus.

Na bolničkom liječenju popodne se nalazilo 79 osoba, od kojih je u beranskoj bolnici 33. Kako je saopšteno iz te bolnice, četiri pacijenta su životno ugrožena.

Član Kriznog tima Kliničkog centra (KC), Sreten Kavarić, saopštio je da se u KC liječi 25 pacijenata, Baru 13, a u Nikšiću osam, od kojih je dvoje u pogoršanju.

Nik Đeljošaj se za 14 dana “uspješno oporavio”

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj juče se, nakon 14 dana samoizolacije, pozitivnog testa na kovid-19 i “uspješnog oporavka”, vratio na posao, saopštili su iz njegovog kabineta.

“Na upit više medija, Opština Tuzi saopštava da je predsjednik Opštine Nik Đeljošaj od 21. juna do prekjuče, 8. jula, bio u samoizolaciji nakon povratka iz inostranstva gdje je boravio iz privatno– zdravstvenih razloga. Predsjednik Opštine Tuzi se uredno po povratku iz inostranstva prijavio zdravstvenim vlastima, iako je boravio u zemlji koja je na zelenoj listi”, kažu iz kabineta Đeljošaja

Nisu, međutim, odgovorili na pitanja “Vijesti” kako je Đeljošaj, nakon boravka u inostranstvu, ušao u Crnu Goru, a nisu ni saopštili u kojoj je zemlji bio, s obzirom na informacije da je preko Albanije putovao za Srbiju.

Na koji način se iz kojih zemalja (ne) može u Crnu Goru (posljednji podaci)
Na koji način se iz kojih zemalja (ne) može u Crnu Goru (posljednji podaci)foto: Twitter

“Vijesti” su Opštini i Đeljošaju uputile pitanja prije tri dana, kada je Đeljošaj zamolio da dobije 24 sata i kazao da će objasniti sve detalje, priložiti dokumentaciju i da je to za njega “divna prilika”, da mu odgovara da demantuje navode “koje su širili uličarski portali”.

Predsjednik Opštine Tuzi, međutim, juče nije detaljisao, a redakcija je dobila odgovor koji je proslijeđen i drugim medijima, u kojem javnost informišu o odgovornom ponašanju Đeljošaja nakon što se u državu vratio iz inostranstva. Ne govore i o kojem je inostranstvu riječ. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je prošlog mjeseca, uprkos ograničenjima koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), preko Albanije putovao u Srbiju. Đeljošaj nije odgovorio na pitanje da li je putovao u Srbiju, ali tvrdi da je boravio u zemlji koja je “na zelenoj listi”.

“Na upit više medija, Opština Tuzi saopštava da je predsjednik Opštine Nik Đeljošaj od 21. juna do prekjuče, 8. jula, bio u samoizolaciji nakon povratka iz inostranstva gdje je boravio iz privatno– zdravstvenih razloga.

Predsjednik Opštine Tuzi se uredno po povratku iz inostranstva prijavio zdravstvenim vlastima, iako je boravio u zemlji koja je na zelenoj listi.

Insitut za javno zdravlje (IJZ) je nakon nekoliko dana samoizolacije testirao predsjednika Opštine, kada je utvrđeno da je pozitivan na kovid-19.

Nakon uspješnog oporavka, predsjednik Opštine Tuzi je od danas na poslu i uredno obavlja sve radne obaveze”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “Đeljošaj kao savjestan građanin prijavio sve kontakte koje je imao, svi su testirani i svi su bili negativni”.

Prema informacijama “Vijesti” Đeljošaj je 15. juna iz Tirane otputovao za Beograd.

Nekoliko dana kasnije, 21. juna, Đeljošaj je na povratku u Crnu Goru, vraćen sa granice u Ulcinju.

Prvi čovjek Opštine Tuzi, kako je saopšteno “Vijestima”, ušao je ipak u Crnu Goru, ali nije poznato i kako.

Izvori “Vijesti” navode da je po povratku, u srijedu, četvrtak i petak, dolazio na posao.

Iz Opštine su medijima kazali da su, pored Đeljošaja, još tri njihova službenika bila u samoizolaciji, da su svi testirani i da je kod svih rezultat testa na kovid-19 bio negativan.

“Stanovnici Opštine Tuzi su u prvoj fazi epidemije, kada smo svi bili u izolaciji, pokazali visok stepen odgovornosti što je izazvalo simpatije cijele Crne Gore. Rukovodstvo Opštine na čelu s predsjednikom zahvalno je na tome svim građanima. I sada dajemo primjer i to mi u rukovodstvu Opštine – odgovornim poštovanjem svih mjera NKT”, kazali su iz Opštine.

Iz NKT o slučaju Nika Đeljošaja redakciju su uputili na Opštinu Tuzi.

Kazali su i da je razlog tome jer “IZJ ne vodi evidenciju o poslodavcu”.

“Jer, to nije od epidemiološkog značaja osim ako se pojave klasteri obolijevanja u velikim kompanijama – koje nemamo. Osnovno Hipokratovo načelo koje je ugrađeno u politiku Instituta je da ne komentariše pojedinačne slučajeve obolijevanja”, kazali su iz NKT.

Bonus video: