Za bolja Pljevlja nakon Rudnika

Podnijeta inicijativa za plan razvoja grada i kritikuje politika ekonomske zavisnosti lokalne privrede o sektoru uglja

2451 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Platforma za pravednu tranziciju juče je Opštini Pljevlja i Ministarstvu ekonomije podnijela Inicijativu za diversifikaciju privrednog razvoja opštine Pljevlja.

Platforma je osnovana 3. decembra 2019. i njen cilj je da kroz zajedničko djelovanje partija, NVO i stručnjaka koji podržavaju ideju pravedne tranzicije doprinese kreiranju javnih politika kako bi se lokalne ekonomije koje se zasnivaju na proizvodnji uglja transformisale u održive ekonomije.

“Intenzivne promjene u sektoru uglja koje se dešavaju širom Evrope, posebno posljednjih godina kako zbog postizanja ciljeva klimatskih politika i ograničenja rasta globalne temperature, tako i zbog finansijske neisplativosti investicija u ugalj, doprinijele su ubrzanom procesu energetske tranzicije. Ona je već počela da mijenja tržište rada na načine koji stvaraju kako nove rizike tako i nove mogućnosti za radnike - nova radna mjesta, ali i u nekim slučajevima, gubitak radnih mjesta i zamjenu nekih postojećih zanimanja novim”, saopšteno je iz Platforme.

Navodi se da je zbog odsustva razvojnih politika stvorena ekonomska zavisnost lokalne privrede o sektoru uglja, što je istovremeno prouzrokovalo i ekonomsku stagnaciju grada praćenu brojnim ekološkim, zdravstvenim i demografskim problemima.

“U tom smislu, Platforma ukazuje na potrebu neophodne ekonomske diversifikacije Pljevalja koja će omogućiti razvoj održivih grana ekonomije i daje smjernice i preporuke za razvoj određenih sektora privredne proizvodnje. Napominjemo, za uspješno realizovanje bilo koje od predloženih mjera neophodno je obezbijediti potrebne preduslove, prvenstveno u smislu infrastrukture. Putna infrastruktura je jedna od ključnih pretpostavki za razvoj ruralnih područja, jer pospješuje bolju povezanost sa krajnjim kupcem, lakši plasman proizvoda, a samim tim i obezbjeđivanje dodatnih prilika za sticanje prihoda. To je takođe i jedan od važnijih preduslova za razvoj ruralnog turizma. Pored toga, u većini sela postoji problem sa vodovodnom mrežom, struja nije dovedena u sva sela, a ne postoji ni razvijena telekomunikaciona mreža i mogućnost korišćenja interneta. Udaljenost prehrambenih prodavnica i osnovnih i srednjih škola, banaka, udaljenost autobuske stanice, pošte takođe je prisutno kao problem i ograničavajući faktor u realizaciji bilo koje od predloženih djelatnosti za dalji razvoj”, piše u saopštenju.

Bonus video: