landmark obilježje

Svetionik u Traštama novo obilježje Tivta

Novi upečatljivi objekat u turističkom rizortu Luštica Bay nalazi se u Krtolima kod Tivta

3318 pregleda 1 komentar(a)
Novi svetionik u zalivu Trašte, Foto: Siniša Luković
Novi svetionik u zalivu Trašte, Foto: Siniša Luković

Marina naselje turističkog rizorta Luštica Bay u Krtolima kod Tivta dobilo je novi, upečatljivi objekat kao svojevrsno tzv. landmark obilježje ovog novog primorskog turističkog grada - svetionik na zapadnom lukobranu Luštica Bay marine u zalivu Trašte.

Na glavi glavnog lukobrana podignuta je valjkasta struktura visine 25,5 metara nad morem, odnosno 19,25 metara iznad šetališta na lukobranu. Iako oblikom podsjeća na klasični stari svetionik, ovaj objekat koga su dizajnirali i projektovali arhitektonski biroi “AIM Studio“ i „Studio K“ iz Podgorice, nema primarnu funkciju da bude nosač navigacionog svjetla, odnosno orijentir u terestričkoj navigaciji brodova koji uplovljavaju u marinu na Luštici. Tu ulogu već vrše propisne IALA oznake u akvatorijumu pred samom marinom, odnosno na njenoj obali. Naime, osim što će biti svojevrsno prostorno i estetsko obilježje ovog dijela kompleksa Luštice Bay, svetionik će biti multifunkcionalan objekat. Četvorospratna građevina bruto površine 202 kvadratna metra sadržaće ugostiteljski objekat u prizemlju sa terasom na dijelu glave lukobrana zapadno od svetionika, a imaće i terasu-vidikovac za posjetioce na prvom spratu kule.

Ostatak na višim etažama kule svetionika je poslovni i kancelarijski prostor za menadžment i osoblje marine Luštica Bay.

Izgradnja ovog objekta koja se odvijala od početka godine do prije oko mjesec dana, bila je vrlo izazovna jer je svetionik smješten na vrhu glavnog lukobrana, na poziciji koja je veoma izložena udarima jakog južnog vjetra i morskih talasa. Zbog toga su u njegovoj konstrukciji primijenjene posebne metode i materijali otporni na uticaj morske vode i soli.

Preporučujemo za Vas