Šćekić: Crna Gora prolazi kroz period duboke državne krize

"Ali, bez obzira na težak period i krizu kroz koju prolazimo, mir, demokratija, multietnički i vjerski sklad, Crna Gora kao ravnopravno građansko društvo, bolji i ljepši život svih građana moraju ostati u svim našim prioritetima"

8776 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Šćekić, Foto: Vijesti
Šćekić, Foto: Vijesti

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić čestitao je građanima Berana i Crne Gore 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

“Poštovani građani Berana, dragi prijatelji, danas je jedan od datuma koji zaslužuju posebno poštovanje, dan za koji možemo slobodno reći da je jedan od najsvetijih u istoriji Crne Gore, i zato izražavam svoje žaljenje što ga ne možemo obilježiti i proslaviti na način, koji priliči ovom danu i datumu.Trinaesti jul ostaje u pamćenjima svih nas, koji volimo Crnu Goru kao datum za koji se vežu momenti nastanka i vjekovnog postojanja i bitisanja svijetlog crnogorskog imena. I zato svi mi imamo obavezu da podsjetimo da je 13. jula 1878. godine, na čuvenom Berlinskom kongresu, uz učešće najvećih svjetskih sila, naša Crna Gora dobila priznanje kao suvereno priznata država", rekao je Šćekić.

On kaže da i sada, kada se na različite načine i, "moram reći, zlonamjerno interpretiraju pogledi na našu državu i državnost, valja još jednom nedvosmisleno podvući da ona Njegoševska i Svetosavska Crna Gora živi i živjeće na prostorima beranskog kraja i Polimlja."

"Taj isti datum - davne 1941. godine označio je i poziv na opštenarodni ustanak. Ideja antifašizma je zaživjela i na ovim prostorima, uz jasnu poruku da slobodarski duh stanovnika ovih krajeva neće trpjeti fašističku čizmu i teror. Pobjeda u Drugom svjetskom ratu i decenije zajedničkog života, i danas pokazuju da ideja bratskih i najprisnijih odnosa sa Srbijom i dalje živi u srcima i osjećanjima ljudi sa ovih prostora. Iako sada države koje odvojeno žive u svojim okvirima, zajedničke duhovne vrijednosti dokaz su više da bližeg i prisnijeg prijatelja od Srbije nemamo. Poštovani prijatelji, i ovo je prilika da pošaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti da nas bilo ko svrstava u neprijatelje Crne Gore, isto onako, kako smo skupa sa našim Vladikom i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve na dostojanstvenim litijama pokazivali da znamo od koga smo i kome pripadamo. Srpska pravoslavna crkva kao naša duhovna vertikala i Crna Gora kao naša jedina država, jasne su poruke, koje se i danas moraju glasno čuti. Takođe, treba reći da naša država prolazi period duboke državne krize, prouzrokovane neodgovornom politikom aktuelne vlasti. Koronavirus samo je doprinio da se ekonomski i socijalni momenat dodatno pogoršaju. Ali, bez obzira na težak period i krizu kroz koju prolazimo, mir, demokratija, multietnički i vjerski sklad, Crna Gora kao ravnopravno građansko društvo, bolji i ljepši život svih građana moraju ostati u svim našim prioritetima. Samo uz poštovanje tih i takvih vrijednosti, uz podsjećanje na 13. jul i činjenicu da nam je on i donio sve savremene tekovine, ja svojim Berankama i Berancima, kao i svim građanima Crne Gore čestitam ovaj svijetli datum“, navodi se u čestitki predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića", zaključio je Šćekić.

Bonus video: