Prva cigareta iz radoznalosti

Od anketiranih je 26 odsto učenika probalo cigarete, a čak 43 odsto nije upoznato sa negativnim posljedicama pušenja
113 pregleda 1 komentar(a)
Mladi info, Foto: Privatna arhiva
Mladi info, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.02.2018. 18:43h

Anketa, koju su volonteri NVO “Mladiinfo Montenegro” sproveli tokom predavanja o štetnosti pušenja u jednom od odjeljenja OŠ “Pavle Rovinski” pokazala je da je 26 odsto učenika probalo cigarete, a čak 43 odsto, od 23 ispitanih, nije upoznato sa negativnim posljedicama pušenja.

“Kao glavni razlog zašto su probali cigarete, naveli su da su to uradili na nagovor drugova i iz radoznalosti”, saopšteno je iz škole.

Volonteri su tokom edukativne radionice, održane povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima, učenicima govorili o štetnosti pušenja i kako ostaviti cigarete. Đaci su, kako je saopšteno iz škole, pogledali i tri kratka filma o pogubnom uticaju duvanskog dima na zdravlje.

“Namjera održane radionice je bila da se podigne nivo svijesti mladih o duvanu kao jednom od vodećih uzroka smrti u svijetu. Ukazali su im na podatak da duvan ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju”, saopšteno je iz OŠ “Pavle Rovinski”.

Učenicima je objašnjeno i da duvanski dim koji se posredno udiše, takozvano pasivno pušenje, kod ljudi može da uzrokuje razne bolesti.

Bonus video: