Mještani Resnika ne žele zgradu u komšiluku: Bude li gradnje, biće i protesta

Mještani su se 25. januara obratili Sekretarijatu za uređenje prostora, zahtijevajući pojašnjenje zašto izdati urbanističko-tehnički uslovi nisu u skladu sa DUP-om Resnik
54 pregleda 1 komentar(a)
Resnik, Foto: Jadranka Ćetković
Resnik, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.02.2018. 17:54h

Građani naselja Resnik u Bijelom Polju najavili su proteste ispred Opštine, ukoliko nadležni ne odustanu od izgradnje stambenih zgrada za Rome i Egipćane na predviđenoj lokaciji u tom naselju.

U toku je izbor ponuđača za izradu glavnog projekta, a mještani su ranije uputili peticiju nadležnim insitutucijama tražeći da odustanu od izgradnje. Tvrde da nemaju ništa protiv Roma, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada, jer je navodno riječ o skučenom prostoru ispod obilaznice koji nema potrebnu infrastrukturu.

Oni su juče Ministarstvu javne uprave uputili žalbu, podsjećajući da su 19. decembra prošle godine pokrenuli inicijativu u Opštini.

“O podnesenoj inicijativi nadležni organ - Direkcija za izgradnju, nije zauzela stav u roku, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, niti je obavijestila podnosioca već je 10. janura održano javno otvaranje ponuda i u toku je izbor ponuđača za izradu glavnog projekta za izgradnju stambenih objekata. Nakon što Direkcija nije reagovala, građani Resnika su se obratili predsjedniku opštine Aleksandru Žuriću, radi zakonitog rješavanja pitanja od interesa za lokalno stanovništvo”.

Mještani su se 25. januara obratili Sekretarijatu za uređenje prostora, zahtijevajući pojašnjenje zašto izdati urbanističko-tehnički uslovi nisu u skladu sa DUP-om Resnik.

Navode da je zakonom predviđeno da se pored javnih puteva ne mogu graditi stambene, poslovne, pomoćne i druge zgrade...

Upozoravaju da prijeti opasnost od pojave klizišta, ako se zgrada izgradi.

“U UT uslovima ne postoje određeni tehnički uslovi od strane CEDIS-a već uopšteni uslovi a ne postoje ni tehnički uslovi od strane Vodovoda “Bistrica”.

Direktor Direkcije za investicije i izgradnju Milanko Minić kazao je da je sve urađeno po zakonu, odnosno DUP-u, u skladu sa preporukama Evropske komisije o rješavanju problema stanovanja dijela romskih porodica iz naselja Rakonje i Strojtanica.

Predstavnik Roma Ismet Selimović ocijenio je da sve ima veze sa naseljavanjem Roma u tom naselju.

Bonus video: