ČESTITALA DAN DRŽAVNOSTI

Jonica: Ljubav prema Crnoj Gori dokazuje se promovisanjem međusobnog poštovanja

"Dužni smo i da se zapitamo da li danas imamo dovoljno poštovanja prema sebi i dovoljno ljubavi prema istinskoj Crnoj Gori, onoj nastaloj 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, ali i onoj Crnoj Gori koja nije mogla da prećuti Petrovdansku skupštinu već je narednog dana pokazala svoje slobodarsko i antifašističko lice"

6076 pregleda 188 reakcija 7 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica čestitala je svim građanima i građankama 13. jul - Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore, a članovima i članicama svoje stranke – Dan partije.

"Ideja vodilja koja je okupila Socijaliste Crne Gore i opredjelila da upravo 13. jul odredimo za Dan partije je borba za očuvanje slobodarske tradicije Crne Gore, borba da se obezbjedi jednakost svim njenim građanima, borba za solidarnost i pravednost. Sigurni smo da, bez obzira na sve razlike, upravo današnji datum mora biti dan kad svi zajedno čuvamo vrijednosti Crne Gore od svih koji hoće da ih unize zarad ličnog interesa, kada pokazujemo svijetu da smo, uprkos podjelama dostojni naslednici naših predaka čijoj hrabrosti i predanosti se divio čitav slobodarski svijet", kazala je Jonica.

Dodaje da smo na današnji dužni da ukažemo posebno poštovanje herojima 13. jula 1941. godine, ali i da se zapitamo - da li smo ih dostojni, da li smo danas spremni da olovkom odbranimo vrijednosti zbog kojih su oni uzeli puške, da li današnja Crna Gora ima unutrašnji konsezus i snagu koju je imala tada da pokaže hrabrost i odlučnost, solidarnost i prkos, odnosno da bude primjer Evropi, a ne da nas Evropa uči slobodi i demokratiji.

"Dužni smo i da se zapitamo da li danas imamo dovoljno poštovanja prema sebi i dovoljno ljubavi prema istinskoj Crnoj Gori, onoj nastaloj 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, ali i onoj Crnoj Gori koja nije mogla da prećuti Petrovdansku skupštinu već je narednog dana pokazala svoje slobodarsko i antifašističko lice. Za Socijaliste Crne Gore 13. jul je mnogo više od praznika, to je datum koji nas ispunjava ponosom što nosimo slobodarsku tradiciju, ali i obavezuje da iznova ustajemo protiv svake nepravde i uništavanja vrijednosti zbog kojih su naši hrabri preci podigli ustanak i upisali sebe u svijetle stranice evropske istorije. Današnji dan treba da bude vezivno tkivo, odnosno faktor koji miri, a ne dijeli. Niko nema pravo da "prisvaja" Trinaesti jul, jer je on zajednički – opštenarodni."

Jonica kaže da se ljubav prema Crnoj Gori dokazuje promovisanjem međusobnog poštovanja, jasnim i nedvosmislenim otporom prema nepravdi, učenjem da je Crna Gora postala međunarodno priznata država pod vođstvom Petrovića i obavezom da generacije koje dolaze vaspitavamo i učimo da dostojno čuvaju nasleđe Njegoševske Crne Gore.

"Socijalisti su 13. jul izabrali za Dan partije kao vječnu simboliku najvećih vrijednosti za čije očuvanje se borimo i kao obavezu da od te borbe nikad ne odustanemo. Zato još jednom građanima i građankama Crne Gore, poručujemo – neka 13. jul uvijek bude podsjećanje svima nama koliko smo jaki kad smo hrabri i solidarni, kako mala država može velikim slovima da se upiše u slavne stranice svjetske istorije", zaključila je Jonica.