POLOŽIO VIJENAC NA ČEVU

Bošković: Oba 13.jula podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti

Bošković je, kako se navodi u saopštenju, poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

7561 pregleda 15 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me

"Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula - crnogorskog svetionika i feniksa', poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako dodaju, u pratnji ministra bili su i gradonačelnik Prijestonice Cetije Aleksandar Kašćelan i NGŠ VCG Dragutin Dakić.

Bošković je, kako se navodi u saopštenju, poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

"Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore", istakao je Bošković.

On je, kako je saopšteno, kazao da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen.

"Dovoljno je navesti samo da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore, da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili amrije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrjim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da o doprinosu najbolje govori podatak, "da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38% bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala 2% jugoslovenske populacije".

On je dodao da oba 13.jula, berlinski i ustanički, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

"Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti", kazao je Bošković, navodi se u saopštenju.

On je dodao da je na Čevu posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni Vojske Crne Gore.

"Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Kapetan Đuro Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog", istakao je Bošković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Preporučujemo za Vas