SASLUŠANI U SVOJSTVU GRAĐANINA

Bjelopoljski sveštenici saslušani zbog auto litije povodom Petrovdana


Njihov advokat Kojović je kazao da ne očekuje dalje procesuiranje, jer nisu organizatori tog događaja, te da su nakon saslušanja pušteni

9605 pregleda 290 reakcija 14 komentar(a)
Milosav Jovanović, Foto: Jadranka Ćetković
Milosav Jovanović, Foto: Jadranka Ćetković

Bijelo Polje Protojerej stavrofor Siniša Janković i jerej Milosav Jovanović saslušani su danas u svojstvu građanina u Centru bezbjednosti Bijelo Polje zbog autolitije koja je održana sinoć, povodom proslave Petrovdana.

Janković je, kako se navodi na sajtu MCP, u izjavi datoj službeniku CB Bijelo Polje rekao da je za auto-litiju, koja se kretala iz Berana ka Bijelom Polju, saznao preko društvenih mreža, te da je i sam, budući svešteno lice, krenuo ka Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, ali je zaustavljen u mestu Rakonje, saopštila je MCP na svom sajtu.

Dodaje se da je od službenika policije Janković tražio pismeno ovlašćenje kojim se od nadležnih organa zabranjuje kretanje, ali ga nije dobio.

Sveštenik Janković smatra da je tim činom prekršeno osnovno ljudsko pravo o slobodi kretanja, zagarantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode kretanja.

On kaže da su ljudi, koji su samoinicijativno krenuli ka Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, samo želeli da, poštujući mjere NKT i ne izlazeći iz svojih automobila, obILJeleže slavu hrama i grada, jer im zbog epidemiološke situacije nije omogućeno da prusustvuju službama.

To im, međutim, kako je dodao, nije bilo dozvoljeno.

Prema mišljenju zatonskog paroha, Uprava policije je prekršila Ustav Crne Gore i dovela u pitanje zdravlje građana.

Još jednom napominje da nije organizovao, niti pozivao ikoga da mu se pridruži, te da ničim nije prekršio mere NKT-a, niti ugrozio živote i zdravlje ljudi.

Nakon što je protojerej-stavrofor Siniša Janković, posle dvoipočasovnog zadržavanja, napustio CB Bijelo Polje, na informativni razgovor je pozvan i sveštenik Milosav Jovanović, paroh bjelopoljski, navela je MCP.

Jerej Jovanović, ispred CB BIjelo Polje na saslušanje je čekao više od 2 sata.

Njihov advokat Kojović je kazao da ne očekuje dalje procesuiranje, jer nisu organizatori tog događaja, te da su nakon saslušanja pušteni.

Preporučujemo za Vas