Budvanska URA: Omogućiti muzičarima da nastupaju

Pozvali su da se ukine mjera po kojoj je muzičkim izvođačima zabranjen nastup u ugostiteljskim objektima, jer smatraju, ta mjera nema proporcionalan efekat na suzbijanje širenja koronavirusa

3583 pregleda 191 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Budvanska URA pozvala je danas Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo da uvaže tešku situaciju u koju su muzički umjetnici dovedeni usljed sprovođenja mjera za spriječavanje širenja korona virusa, a kojima je onemogućeno da od svog rada zarađuju za egzistenciju.

Pozvali su da se ukine mjera po kojoj je muzičkim izvođačima zabranjen nastup u ugostiteljskim objektima, jer smatraju, ta mjera nema proporcionalan efekat na suzbijanje širenja koronavirusa.

“Radi se o neproporcionalnom efektu koji ova mjera proizvodi u odnosu na činjenicu da je dozvoljen rad ugostiteljskim objektima (a time i plažnim barovima) pod određenim uslovima, koje je jednako trebalo propisati i u dijelu načina izvođenja zabavno-muzičkog programa (dozvoljen broj lica na određenom prostoru, udaljenost muzičara, zaštitne maske, dezinfekcija ruku, nošenje zaštitnih rukavica itd.). Ovo posebno u kontekstu činjenice da je i rad plaža i plažnih barova dozvoljen, te da je nejasan stepen rizika koji izvođenje muzičkog programa na otvorenom u okviru ovih prostora poizvodi u odnosu na samu činjenicu da je istima dozvoljen rad”, poručili su iz budvanske URE.

Oni predlažu iniciranje izmjene Naredbe o izmjeni i dopuni Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, objavljene u Službenom listu Crne Gore br. 67/20 od 7.07.2020. godine, kojom je uvedena zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući i plažne barove (koncerti, nastupi uživo muzičara i bendova, live nastupi DJ izvođača i sl.).

“Smatramo da je zabrana održavanja muzičko-zabavnih programa u situaciji u kojoj je ipak dozvoljen rad ugostiteljiskim objektima (posebno u opštinama u kojima je radno vrijeme istih dozvoljeno do 24 h), nanijelo štetu umjetnicima kojima su muzički nastupi u ugostiteljskim objektima osnovna djelatnost i sredstvo za obezbijeđivanje lične i porodične egzistencija”, poručuju oni.

Oni još jednom pozivaju nadležne da razmotre predlog da se ova mjera ublaži kroz definisanje pravila pod kojima bi se izvođenje muzičkih programa u ovim uslovima moglo sprovoditi ili da je u potpunosti ukinu.

Bonus video: