Lakić: Odnos Crne Gore prema iseljenicima je dobar, ima prostora za unapređenje

Lakić je rekao da je Savez crnogorskih društava Slovenije organizovan, prije svega, da bi se aktivno uključio u rješavanje društvenog statusa i ostvarenje kolektivnih prava pripadnika narodne zajednice Crnogoraca u Sloveniji

2751 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odnos Crne Gore prema iseljenicima je dobar, ocijenio je predsjednik Saveza crnogorskih društava Slovenije Veselin Lakić, navodeći da ima prostora za njegovo unapređenje.

On je agenciji MINA kazao da je Savez crnogorskih društava Slovenije osnovan 2009. godine.

Kako je naveo, Savez su osnovali Crnogorsko društvo „Crna Gora“ Ljubljana i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Ljubljana.

Lakić je rekao da je Savez crnogorskih društava Slovenije organizovan, prije svega, da bi se aktivno uključio u rješavanje društvenog statusa i ostvarenje kolektivnih prava pripadnika narodne zajednice Crnogoraca u Sloveniji.

"Savez svoje aktivnosti realizuje u obliku projekata, a posebno ističemo izdavanje časopisa "Crnogorska riječ", koji je prošle godine izdao jubilarni deseti broj", kazao je Lakić.

On je rekao da je realizacijom projekata omogućeno da se članstvo Saveza upozna sa književnicima, kulturom, jezikom, istorijom i običajima iz Crne Gore.

Kako je naveo Lakić, Crogorsko društvo Crna Gora Ljubljana osnovano je 2007. godine i broji 125 članova.

"Među realizovanim projektima posebno ističemo tradicionalno proslavljanje Dana nezavisnosti Crne Gore i crnogorski folklor, kroz koji je prikazana narodne igre i pjesme iz Crne Gore", naveo je Lakić.

On je kazao da u sklopu Društva organizuju i literarna, dramska, folklorne sekcije.

“Društvo je posebno aktivno u organizaciji dječjih dramskih radionice za najmlađe članove društva”, naveo je Lakić.

Kako je kazao, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Ljubljana osnovano je 2009. godine i broji 27 članova.

“Osnovni cilj djelovanje društva je promocija kulture, istorije i jezika kod svojih članova i uopšte crnogorske narodne zajednice u Sloveniji, odnosno očuvanje crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta”, naveo je Lakić.

On je kazao da saradnju sa matičnom državom održavaju preko Ambasade Crne Gore u Sloveniji.

"Sa Ambasadom Crne Gore u Sloveniji imamo odličnu saradnju, koja se odvija kroz zajednička susrete povodom proslavljanja Državnih praznika Crne Gore, sastancima na kojima smo informisani o matičnoj državi i u rješavanju administrativnih pitanja za potrebe pojedinih naših članova", rekao je Lakić. Kako je naveo, saradnja sa Upravom za dijasporu je takođe unapređena.

"Ove godine dobili smo novac za realizaciju mnogih projekata. Odnos Crne Gore prema iseljenicima je dobar. Sigurno da se svaki odnosi mogu unaprijediti, ali moramo priznati da se to i događa u posljednje vrijeme", ocijenio je Lakić.

Lakić je naveo da počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač dosta doprinosi uspješnom održavanju veza sa matičnom državom.

"Samo činjenica da u Sloveniji živi već treća i četvrta generacija koja je rođena u Sloveniji, a čiji su roditelji doseljenici iz Crne Gore, nam govori da dolazi do asimilacije. Zato mislim da bi na tom polju društva dijaspore morala da urade više, jer se sva susrijeću sa istim problemom, da imaju premalo mladih članova", kazao je Lakić.

Prema njegovim riječima, mlađe generacije koje žive u Sloveniji, a porijeklom su iz Crne Gore, imaju pozitivan stav o matičnoj državi.

"Primjećujem da mladi ljudi premalo poznaju Crnu Goru i o Crnoj Gori. Zato je potrebno na tom polju uraditi mnogo više", zaključio je Lakić.

Bonus video: