BIO BO JOŠ LJEPŠI DA SE URADI ELEKTRIFIKACIJA

Carev most, jedan od najimpozantnijih u Crnoj Gori: Građani se brinu, nadležni ne

Prilaz sa obje strane mosta bio je zatrpan smećem, lukovi obrasli u rastinje, ali zahvljujući aktivistima NVO "Pandurica", kojima su u pomoć priskočile i pojedine porodice iz Kličeva, kao i ekolozi, slika je potpuno drugačija

13195 pregleda 85 reakcija 0 komentar(a)
Da nije građana, davno bi propao: Carev most, Foto: Svetlana Mandić
Da nije građana, davno bi propao: Carev most, Foto: Svetlana Mandić

Za Carev most u Nikšiću kažu da je jedan od najljepših i najimpozantnijih u Crnoj Gori.

Bio bi još ljepši, kažu iz NVO “Pandurica”, da se uradi elektrifikacija mosta i dugonajavljivani, a još neurađeni, konzervatorski radovi.

“Trudimo se koliko možemo da doprinesemo očuvanju i uređenju mosta. Pošto je riječ o nepokretnom kulturnom dobru od nacionalnog značaja, svjesni smo da mnoge planirane akcije ne možemo da realizujemo samoinicijativno, ali i da dobar dio tih akcija zavisi od konzervatorskih radova koji još nijesu počeli, mada ih iz Opštine i resornog Ministarstva redovno najavljuju”, kazao je Nikola Cicmil iz NVO “Pandurica”.

Više puta smo se obraćali Opštini da zajedno organizujemo akcije, kao i da vidimo u kom smjeru treba da ide priča oko uređenja mosta, ali odgovor nijesmo dobili. Most, odnosno lukove, treba osvijetliti kako bi još više dobili na ljepoti, dobro bi bilo da se produži šetalište, jer prostor oko mosta je kao stvoren za izletište”

Ta NVO redovno organizuje akcije čišćenja i uređenja mosta, uklanjanja divljih deponija.

Ističu da su spremni da za potrebe konzervatorskih radova, sve što mogu odrade na volonterskoj osnovi, kako bi most bio valorizovan na način na koji zaslužuje.

Prilaz sa obje strane mosta bio je zatrpan smećem, lukovi obrasli u rastinje, ali zahvljujući aktivistima te NVO, kojima su u pomoć priskočile i pojedine porodice iz Kličeva, kao i ekolozi, slika je potpuno drugačija.

Čak su bili angažovali i alpiniste koji su uklanjali rastinje sa mosta. Slična akcija biće realizovana i narednog vikenda.

“Od Elektroprivrede smo dobili saglasnost da raspolažemo sa devet katastarskih parcela oko mosta, a koje su u njihovom vlasništvu, da postavimo određeni mobilijar kako bi prostor oko mosta uljepšali i pretvorili ga u izletište”, kazao je Cicmil.

Ideja im ne fali, volje i želje takođe, samo čekaju da od Opštine i Ministarstva kulture dobiju zeleno svjetlo.

“Više puta smo se obraćali Opštini da zajedno organizujemo akcije, kao i da vidimo u kom smjeru treba da ide priča oko uređenja mosta, ali odgovor nijesmo dobili. Most, odnosno lukove, treba osvijetliti kako bi još više dobili na ljepoti, dobro bi bilo da se produži šetalište, jer prostor oko mosta je kao stvoren za izletište”, ističe Cicmil.

Carev most na Zeti izgrađen je 1896. godine uz finansijsku pomoć ruskog cara Aleksandra III, koji je pomogao i gradnju sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Po nalogu kralja Nikole plan za gradnju mosta preko Slivlja, dugog 269 metara, a na sredini visokog 13 metara, uradio je dr Josip Slade. Most je izgrađen od tesanog kamena, sa 18 okana.

U pozdravnom govoru na dan njegovog otvaranja kralj Nikola je predložio da se most nazove po caru Aleksandru III “u znak zahvalnosti i ljubavi prema velikom bolesniku i dobrodjelatelju, ruskom imperatoru Aleksandru III, koji je ovih dana na umoru”.

Narod je predlog prihvatio, ali je pojednostavio naziv, pa je most nazvan Carev.

“Dobro bi bilo da svaki od lukova na Carevom mostu dobije ime po nekoj znamenitoj ličnosti, a da dva luka nose ime kralja Nikole i cara Aleksandra i da se na lukovima postave table sa imenima ljudi po kojima bi bili nazvani. Sproveden je vodovod i ostavljena je česma na kraju mosta, pa bi voljeli bi da napravimo kompleks, park sa spomen-česmom gdje bi bila postavljena i bista cara Aleksandra, koji je zaslužan i za most i za saborni hram. Jedan vajar se već javio da bi besplatno uradio bistu“, objašnjava Cicmil.

Dodaje da ništa od toga ne vrijedi ukoliko se ne urade konzervatorski radovi i ne elektrifikuje most.

Iz Ministarstva kulture su prošle godine kazali da je konzervatorski projekat za Carev most gotov, a da početak radova zavisi od Opštine Nikšić.

NVO “Pandurica”, koja je osnovana u julu 2018. godine, osim ekoloških realizuje i humanitarne akcije, pa namjerava da ovog ljeta organizuje livadski turnir u fudbalu koji bi bio humanitarnog karaktera.

Preporučujemo za Vas