U Nikšiću na bolničkom liječenju 26 pacijenata, tri životno ugrožena

„Svi su primljeni sa teškom kliničkom slikom. Imamo regresiju upalnih promjena. Trenutno su tri pacijenta životno ugrožena, a ostali su stabilnih vitalnih parametara. Pacijent koji se nalazi na odjeljenju za psihijatriju i koji je sa primorja je stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjeća i očekujemo u nastavku liječenja da neće doći do bilo koje komplikacije“, kazao je Ašanin

9082 pregleda 89 reakcija 7 komentar(a)
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je 61 osoba pozitivna na koronavirus, a na bolničkom liječenju nalazi se 26 pacijenata, od kojih za tri pacijenta, koji imaju kliničku sliku covid pozitivnih osoba, se čekaju rezultati.

Prema riječima direktora Opšte bolnice, Ilija Ašanina, na Internom odjeljenju je smješteno 25 pacijenata, dok se jedan nalazi na odjeljenju psihijatrije.

„Svi su primljeni sa teškom kliničkom slikom. Imamo regresiju upalnih promjena. Trenutno su tri pacijenta životno ugrožena, a ostali su stabilnih vitalnih parametara. Pacijent koji se nalazi na odjeljenju za psihijatriju i koji je sa primorja je stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjeća i očekujemo u nastavku liječenja da neće doći do bilo koje komplikacije“, kazao je Ašanin.

Pacijenti koji se nalaze na bolničkom liječenju u Nikšiću su iz Pljevalja, njih 12, iz Nikšića osam, i po jedan iz Podgorice i sa Žabljaka.

„Već imamo šest pacijenata koji se nakon urađenih kontrolnih pregleda, CT snimanja i laboratorijske dijagnostike, osjećaju dobro. Očekujemo da u narednim danima napravimo prvo testiranje i nadam se da će dio njih već u toku sledeće sedmice napustiti Opštu bolnicu kao izliječeni pacijenti. Nemamo ni jednog pacijenta koji je ranije imao infekciju covidom“, kazao je Ašanin.

Što se tiče medicinskog osoblja, prema riječima Ašanina, niko od njih nije pozitivan, niti se nalazi u samoizolaciji, a svi zaposleni su na raspolaganju.

„Trenutno se nalaze dva tima medicinskih radnika, obzirom da je ovaj put veći broj pacijenata koji se liječe u Opštoj bolnici. Što se tiče prostora opreme, kadra, tu nemamo nikakvih problema. Niko od zaposlenih nije na bolovanju. Niko nije pokazao nerazumijevanje za ovu složeniju situaciju što jeste sada. Svi su na svojim radnim mjestima i profesionalno se odnose prema svemu ovome što je izazov ovog trenutka“, kazao je Ašanin i dodao da imaju mjesta za 80 covid pozitivnih pacijenata.

Direktorica nikšićkog Doma zdravlja, Ljiljana Adžić, kazala je da ni u toj ustanovi niko od medicinskih radnika nije covid pozitivan, niti u samoizolaciji.

„Zbog pogoršanja situacije i povećanja broja osoba koje su covid pozitivne ponovo imamo punktove, vrši se trijaža pacijenata, a izolaciona soba je na raspolaganju od sedam do 21 čas. Apelujemo na pacijente da ne dolaze kod ljekara bez velike potrebe i da redovnu terapiju naručuju putem telefona. Uzorkovanja se vrše kući, a imamo i veći broj malignih pacijenata koji su pozitivni“, kazala je Adžić.

Sv. M.

Bonus video: