Sjutra nastavak suđenja Joanikiju i osmorici sveštenika

Terete da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred, litiju, ulicama grada

4583 pregleda 16 komentar(a)
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenicima, Foto: Svetlana Mandić
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenicima, Foto: Svetlana Mandić

U nikšićkom Osnovnom sudu sjutra će biti nastavljeno suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke, koji se terete da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred, litiju, ulicama grada.

Prvo zakazano ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19.jun, nije održano jer se sveštenik Slobodan Jokić zbog ranijih zdravstvenih problema, koji su pogoršani situacijom prilikom hapšenja, nalazio na bolničkom liječenju.

Nakon održane litije, episkopu i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Knežević, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojević, bilo je određeno zadržavanje do 72 sata. U Nikšiću, ali i drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Tokom jednog od protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je upotrijebila suzavac.

Vladika i sveštenici pušteni su nakon 72 sata, a dočekalo ih je nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli sat nakon ponoći, nakon što im se obratio episkop budimljansko nikšićki.

Bonus video: