Iz Uprave policije motocikliste pozivaju na oprez

Prema njihovim podacima, u proteklih šest mjeseci je na crnogorskim putevima čak 61 motociklista zadobilo lake ili teške tjelesne povrede, dok su dva smrtno stradala

2697 pregleda 2 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Uprava policije, Foto: Boris Pejović

Uprkos određenim ograničenjima koja su važila za odvijanje drumskog saobraćaja, tokom preduzimanja mjera na suzbijanju pandemije izazvane koronavirusom, u proteklih šest mjeseci na crnogorskim putevima su se dogodile 63 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali moticiklisti, saopšteno je iz Uprave policije.

Prema njihovim podacima, čak 61 motociklista je zadobilo lake ili teške tjelesne povrede, dok su dva smrtno stradala.

"Imajući u vidu navedeno, shodno planskim aktivnostima, saobraćajna policija je od 8. do 12. jula realizovala operativnu akciju Motocikl. Cilj akcije je bio pojačana kontrola ove kategorije učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu počinilaca najtežih saobraćajnih prekršaja. Tokom realizacije akcije, zbog počinjenih prekršaja, sankcionisano je 288 motociklista, dok je u skladu sa zakonom, isključeno iz saobraćaja njih 93", navodi se u saopštenju.

Najčešći prekršaji koji su registrovani od strane saobraćajne policije bili su upravljanje motociklom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje motociklom kojem je istekla važnost registracije, upravljanje motociklom bez zaštitne kacige i prekoračenje dozvoljene brzine.

"Vodeći se činjenicom da su motociklisti jedna od posebno ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju, koristimo priliku da još jednom apelujemo na vozače motocikala, ali i na ostale učesnike u saobraćaju da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, poštujući saobraćajne propise i na taj način doprinesu svojoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju", ističu iz Uprave policije.

"Uprava policije će i u narednom periodu kako kroz preventivne, tako i reperesivne aktivnosti i pojačane kontrole, nastojati da utiče na poštovanje zakona i ponašanje učesnika u saobraćaju, a sve sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: