Podgorički "Parking servis" falsifikovao dokumenta?

Zaposleni tvrde da menadžment falsifikuje dokumenta kako ne bi pred sudom gubili sporove zbog neisplaćenih zarada za noćni rad

23713 pregleda 121 reakcija 26 komentar(a)
Direktor nije odgovarao na pozive “Vijesti”: Canović, Foto: Zoran Đurić
Direktor nije odgovarao na pozive “Vijesti”: Canović, Foto: Zoran Đurić

Zaposleni u podgoričkom “Parking servisu” tvrde da menadžment falsifikuje dokumenta kao ne bi pred sudom gubili sporove zbog neisplaćenih zarada za noćni rad, a da su im u tome navodno pomagali predstavnici sindikata.

Kada je nekoliko zaposlenih tog preduzeća kontaktiralo s poslodavcem zbog neisplaćenih zarada za noćni rad, iz “Parking servisa” su tvrdili da ne postoji odluka na osnovu koje su zarade umanjene i radnici su na sudu dobili spor.

Jedan od njih, kojem je u aprilu Viši sud povrdio presudu Osnovnog, tvrdi da se u javnosti sada “naprasno” pojavila sporna odluka, da njome “Parking servis” pokušava da izbjegne da plati odštetu i drugim radnicima. Za dokument tvrdi da je falsifikat.

Iz “Parking servisa”, kao ni iz sindikata tog preduzeća nijesu htjeli da odgovore na ove optužbe.

Daliboru Radonjiću Viši sud je u aprilu potvrdio presudu Osnovnog suda, na koju se žalio “Parking servis” i po kojoj je to preduzeće dužno da mu isplati 1.990 eura za više od pet godina – od 1. juna 2013. do 1. marta 2018.

Radonjić je “Vijestima” ispričao da su se odjednom “pojavila” dva dokumenta, odnosno Odluke, u kojim piše da “se utvrđuje obračunska vrijednost koeficijenta u bruto iznosu od 133,65 eura prema kojoj se vršio obračun zarada i do sada.

Navodi i da su oba dokumenta, u koja su i “Vijesti” imale uvid, zavedena pod istim djelovodnim brojem od 30. novembra 2017, iako u jednom od njih stoji da “…Na osnovu člana 30 i 31 Kolektivnog ugovora Društva ‘Parking servis’ Podgorica, Sindikalna organizacija, Radnički sindikat, poslodavac-izvršni direktor i Odbor direktora Društva 17. septembra 2013. donose…” “U prvoj odluci, za koju odgovorno tvrdim da je falsifikat, piše da je donijeta 17. septembra 2013, a zavedena je pod brojem 9054 od 30. novembra 2017. godine, a potpisao je izvršni direktor Nusret Canović. To je nemoguće, jer Canović tada nije bio na čelu preduzeća. Pored njega, potpis su stavili i predsjednik sindikalne organizacije našeg preduzeća, koja je pripadala Savezu samostalnih sindikata, Nikola Jovović, predsjednica druge sindikalne organizacije preduzeća Sonja Milačić i predsjednik Odbora direktora Srđan Miljanić. I drugu odluku, koja datira iz od 29. novembra 2017, a zavedena je pod istim brojem kao i prva - 9054, potpisala su ista lica”, navodi Radonjić. Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata nisu smjeli da potpišu taj dokument, pa su tako prekršili kolektivni i granski ugovor za komunalne djelatnosti, kojima pripada “Parking servis”.

“Jovović to pogotovo nije trebalo da uradi, jer je koristio pečat Saveza sindikata Crne Gore, čiji član nismo još od 2013. godine”, kazao je Radonjić.

Rekao je i da je i njegova advokatica Biljana Vuksanović, koja ga je zastupala u sporu protiv preduzeća, bila zatečena kada je vidjela ta dva dokumenta. Iz “Parking servisa” nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a na telefonske pozive novinara nije odgovorio ni direktor Canović.

Jovović je redakciji kazao da ne može danas preko telefona da priča o tim dokumentima, ali da bi mogao iduće sedmice da dođe na razgovor.

Vuksanović: Pokušavaju da izbjegnu plaćanje odštete ostalima

Advokatica Biljana Vuksanović je “Vijestima” potvrdila da tokom spora nadležni iz “Parking servisa” nisu pominjali ta dokumenta, a da su ga izgubili upravo zbog toga što ih nisu imali.

“Pretpostavljam da sada tim ‘falsifikatima’ pokušavaju da izbjegnu da plate odštete i drugim radnicima koji su ih tužili, ali to su tako nevješto uradili. Ovo je posao za tužioca”, kazao je Radonjić.

Deset odsto je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša nezakonito smanjio plate, kada je prije nekoliko godina to svojevoljno naredio da to urade sva gradska preduzeća.

Bonus video: