Pomoćnik direktora Doma zdravlja uz mlade DPS: Bravo za nepoštovanje mjera NKT

Ćorac, koji je početkom juna izabran za potpredsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Beranama, na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je poruku podrške i čestitku mladim partijskim kolegama, koji su na Jasikovcu organizovali proslavu Dana državnosti, ne poštujući držanje fizičke distance i zabranu okupljanja

43626 pregleda 188 reakcija 41 komentar(a)
I Podgorici prijeti zatvaranje?, Foto: Savo Prelević
I Podgorici prijeti zatvaranje?, Foto: Savo Prelević

Pomoćnik direktora Doma zdravlja u Beranama Dejan Ćorac podržao je proslavu 13. jula u organizaciji Savjeta mladih Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u tom gradu, dajući tako legitimitet nepoštovanju važećih mjera protiv širenja novog koronavirusa.

Ćorac, koji je početkom juna izabran za potpredsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Beranama, na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je poruku podrške i čestitku mladim partijskim kolegama, koji su na Jasikovcu organizovali proslavu Dana državnosti, ne poštujući držanje fizičke distance i zabranu okupljanja.

“Bravo za Savjet mladih DPS-a Berane! Da je vječna Crna Gora!”, napisao je Ćorac na Fejsbuku.

Iz Doma zdravlja u Beranama nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o postupanju kolege i pomoćnika direktora te zdravstvene ustanove.

Mišljenje o sličnim okupljanjima saopštio je juče tokom konferencije Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) član tog tijela i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

Begić
Begićfoto: Vlada Crne Gore

Na pitanje da li su organizovanjem bakljada na više lokacija na Dan državnosti 13. jula prekršene mjere NKT-a, Begić je kazao da svako masovno okupljanje smatraju rizikom: “Tu apsolutno nema razlike, ni u organizaciji, ni u povodu, ni u načinu sprovođenja. Neke stvari treba da zaboravimo, odložimo, da se se priviknemo novom svijetu u kome koronavirus dominira. Sva masovna okupljanja - ne da nisu potrebna, nego su opasna”, kazao je on.

Još 78 pozitivnih, 1.522 aktivna slučaja

Laboratorije IJZ do juče su završile PCR analizu još 375 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je 78 rezultata bilo pozitivno.

Od toga, najviše novih pozitivnih slučajeva registrovano je u Podgorici - 48, slijedi Nikšić sa 11, u Herceg Novom je registrovano još sedam novih slučajeva, Plejvljima tri, Kotoru, Beranama i Baru po dva. Po jedan novi slučaj registrovan je u Bijelom Polju, Cetinju i u Rožajama.

Begić je juče kazao da IJZ od posljednjeg izvještaja nije prijavljen nijedan novi slučaj smrti i podsjetio da je od početka juna od kovida-19 u Crnoj Gori preminulo 16 osoba.

Oporavak je potvrđen kod još devet slučajeva, pa je ukupan broj oporavljenih povećan na 42.

“Uzimajući u obzir preminule i oporavljene, broj aktivno oboljelih od kovida-19 u Crnoj Gori trenutno je 1.522. Većina novooboljelih su kontakti prethodno registrovanih slučajeva”, kazali su iz IJZ.

Ukupan broj sprovedenih PCR testova u Crnoj Gori, računajući i analize sprovedene u Njemačkoj, je 27.742.

Više zdravstvenih radnika Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra u Podgorici pozitivno je na novi koronavirus i oni su već nekoliko dana u samoizolaciji i upućeni su na kućno liječenje.

To je juče na konferenciji potvrdio direktor Interne klinike KC i član Kriznog medicinskog tima Sreten Kavarić.

Kavarić
Kavarićfoto: Vlada Crne Gore

“Dobrog su opšteg stanja, niko od njih nije hospitalizovan i nalaze se u kućnim uslovima, i oni i članovi njihovih porodica”, rekao je on, dodajući i da su brigu o novorođenim bebama preduzele medicinske sestre iz drugih organizacionih jedinica, odnosno Instituta za bolesti djece. Kavarić je još kazao da je trenutno hospitalizovan 121 pacijent, od čega 29 u Kliničkom centru.

Vuković: Nije daleko dan zatvaranja Podgorice

Posmatrano prema ukupnom broju, najviše inficiranih je u Podgorici - 595. Gradonačelnik Ivan Vuković i član NKT-a poručio je juče sugrađanima da poštuju mjere, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Vuković
Vukovićfoto: Glavni grad Podgorica

“Ukoliko se ovaj trend nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu, da se vratimo na režim od prije nekoliko mjeseci, zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovina, obustavljanje međugradskog saobraćaja, ograničenje kretanja...”, rekao je Vuković u video obraćanju javnosti.

Zbog značajnog porasta broja novih slučajeva infekcije koronavirusom u Podgorici, na veću odgovornost i poštovanje mjera - bez izuzetka, pozvali su dan ranije, nakon održane sjednice, iz NKT-a.

Poslije Podgorice, najviše je aktivnih slučajeva u Rožajama - 221, slijedi Bijelo Polje sa 152, Berane - 81, Nikšić 72, u Budvi su aktivna 64 slučaja, Pljevljima 59, Cetinju 56, Baru 55, Kotoru 52, Tivtu 29, Herceg Novom 28, Ulcinju 18, Gusinju 17, Petnjici 11. U Danilovgradu je aktivno devet slučajeva, Andrijevici, Tuzima i Žabljaku po jedan.

Opštine koje su zasad bez aktivnih slučajeva su Kolašin, Mojkovac, Plav, Plužine i Šavnik, ali iz IJZ podsjećaju da su slučajevi prijavljeni prema uputnoj zdravstvenoj ustanovi, a ne prema opštini prebivališta, tako da su podaci podložni promjeni.

Samoizlacija i karantin 21 dan

Osobe kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, ali i njihovi kontakti od sada će u samoizolaciji morati da provedu 21 dan.

To je sinoć odlučilo NKT, na predlog IJZ.

„Mjera u trajanju od 21 dan se određuje osobama koje su bile ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti. Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti. Mjere se određuju na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima kovid-19 pacijenata IJZ“, stoji u saopštenju NKT.

Mjera institucionalne izolacije u tajanju od 21 od dijagnostikovanja bolesti određuje se osobama koje su bile na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od tri sedmice od potvrđivanja infekcije...

„Izuzetno, ovim licima može da se odredi i mjera samoizolacije, ako postoje uslovi za smještaj u samoizolaciju. Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu uz ograničenje kretanja i praćenje zdravstvenog stanja lica kojem je samoizolacija određena, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva“, saopšteno je iz NKT.

Objašnjavaju da je institucionalna izolacija smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije.

Ponavljaju da je na snazi mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja.

Bonus video: