CDT: DIK da poveća transparentnost, nakon sjednica da medije i javnost obavijeste o važnim pitanjima...

Iz CDT-a su apelovali na predsjednika i članove DIK-a da iskažu povećanu otvorenost za upite novinara

2374 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište DIK, Foto: Boris Pejović
Sjedište DIK, Foto: Boris Pejović

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da, u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR, poveća transparentnost svojih sjednica.

Predsjednica CDT-a Milica Kovačević kazala je da bi prisustvo novinara na sjednicama u vrijeme epidemije moglo predstavljati zdravstveni rizik, i da DIK mora sprovoditi stroge preventivne mjere.

„Pozivamo ih da povećaju transparentnost rada na način što će nakon svake sjednice medije i javnost obavijestiti o važnim pitanjima saopštenjima za medije, ili organizacijom posebnih press konferencija kad su u pitanju važnije i osjetljive odluke, uz potrebnu opreznost i poštovanje epidemioloških pravila“, navela je Kovačević.

Iz CDT-a su apelovali na predsjednika i članove DIK-a da iskažu povećanu otvorenost za upite novinara.

„Budući da u ovim kompleksnim okolnostima za sprovođenje izbora učesnici izbornog procesa i građani imaju dosta dilema, i obaveza je DIK da na njih odgovori“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su posmatračke misije OSCE/ODIHR u dva posljednja izborna ciklusa dale identičnu preporuku.

"Da se u cilju unapređenja transparentnosti, odgovornosti i povjerenja javnosti u rad organa za sprovođenje izbora omogući prisustvo medija svim sjednicama DIK, te da ta institucija blagovremeno objavljuje sva relevantna dokumenta, uključujući i odluke“, dodaje se u saopštenju.

Iz CDT-a su pozdravili unaprjeđenje praksi DIK-a koje su rezultirale objavljivanjem svih važnih dokumenata, kao i zapisnika sa sjednica.

„Zapisnici se zbog proceduralnih razloga objavljuju sa velikim odlaganjem, pa mediji i opšta javnost nijesu blagovremeno informisani o čemu je DIK raspravljala i odlučivala na sjednicama“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: