Za obuku pilota još 150.000 eura

Crna Gora sa 10 članica prošlog mjeseca potpisala pismo namjere o uspostavljanju NATO centara za obuku

4541 pregleda 3 komentar(a)
Prije dvije godine kupljena tri “412” modela, Foto: Bojana Cupic
Prije dvije godine kupljena tri “412” modela, Foto: Bojana Cupic

Ministarstvo odbrane namjerava da potroši do 150.000 eura na obuku 11 pilota za upravljanje helikopterima “Bell”.

Ovo je drugi put za manje od godinu da resor Predraga Boškovića traži obuku pilota za ovu vrstu helikoptera.

U septembru je potpisan 110.000 eura vrijedan ugovor kojim su se španski instruktori obavezali na obuku 10 pilota.

Bošković je prošlog mjeseca sa još 10 ministara odbrane zemalja članica potpisao pismo namjere o uspostavljanju NATO centara za obuku pilota, koji, između ostalog, ima za cilj da donese do ušteda u ovoj oblasti. Prema tenderskoj dokumentaciji, Ministarstvo sada traži obuku za 11 pilota. Za tri se traži inicijalna obuka na helikopteru “Bell 412”, koja uključuje 36 časova primijenjene teorije i šest časova leta na helikopteru i isto toliko na simulatoru po pilotu. Teorijske osnove pilota Vojske Crne Gore koji su predviđeni za inicijalnu obuku su na visokom nivou.

“Radi se o pilotima sa višegodišnjim letačkim iskustvom na jednomotornim helikopterima”, navodi se u pojašnjenju resora odbrane. Piloti predviđeni za inicijalnu obuku nemaju letačko iskustvo na dvomotornim helikopterima i za njih bi ovo bio inicijalni upis dvomotornog tipa. Ostali piloti predviđeni za periodičnu obnovu znanja imaju letačko iskustvo na dvomotornim helikopterima “Bell 412”.

Za osmoro se traži periodična obuka na simulatoru za “Bell 412” sa uvježbavanjem postupaka saradnje unutar višečlane posade. Obuka za njih uključuje 10 časova leta na simulatoru, dva na helikopteru i nedjelju dana primijenjene teorije za saradnju unutar višečlane posade.

“U sklopu periodične obuke pilota predviđeno je ukupno dva sata leta po pilotu na helikopteru ‘Bell 412’, tokom kojih bi se uvježbavali vanredni postupci sa akcentom na autorotacije”, navodi se u pojašnjenju. Crna Gora kupila je 2018. godine tri “Bell 412” helikoptera, a nedavno je potpisala ugovor za trgovinu još dva, ali modela “505”.

Pismo namjere osim Crne Gore potpisali su i ministri odbrane Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Portugala, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Španije i Turske. Sve one su ponudile načelne lokacije svojih centara za obuku. To su uglavnom već uspostavljeni, a neki od njih su i međunarodno priznati centri za obuku pilota.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Crna Gora ponudila je vojni aerodrom “Knjaz Danilo” u Podgorici kao načelnu lokaciju za NATO centar za obuku pilota.

Bonus video: