Umjetnici muralima ukrašavaju Pljevlja

Počeo “Street art” festival, koji organizuju Opština Pljevlja i Turistička organizacija

2610 pregleda 1 komentar(a)
Mural na stadionu, Foto: Opština Pljevlja
Mural na stadionu, Foto: Opština Pljevlja

Grupa crnogorskih akademskih umjetnika započela je sa izradom murala na javnim površinama u Pljevljima.

Projekat je dio “Street art” festivala koji Opština Pljevlja organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Pljevlja.

Iz kabineta predsjednika Opštine je saopšteno da je koncept oslikavanja grada potekao od ideje da se, u skladu sa okolnostima, obilježi najvažniji praznik crnogorske istorije, Dan državnosti Crne Gore - 13. jul, oplemenjivanjem javnog prostora i promovisanjem Pljevlja kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti. Poseban naglasak je na radovima koji estetski korenspondiraju i kreativno oslikavaju kontekst grada i lokalne zajednice.

U toku je oslikavanje motiva pljevaljske prirode i kulturno-istorijskih znamenitosti na dijelu zida gradskog stadiona pod Golubinjom, a u planu je da se u daljoj realizaciji projekta oslikaju zid u Ulici Marka Miljanova, trafostanica na Trgu Đorđija Peruničića i zid stambeno-poslovne zgrade “Proljeće komerc” u centru grada.

Manifestaciju je finansijski i logistički podržali sponzori “Rudnik uglja”, “CEDIS”, “Tehno-gradnja” i “Termomont” Pljevlja.

"Opština Pljevlja i Turistička organizacija će u saradnji sa umjetnicima i u budućnosti nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima, uz težnju da manifestacija zaživi i da se oslikanim umjetničkim muralima kreiraju nove turistički atraktivne lokacije našeg grada koje će kroz neobične izraze i formu posjetiocima prikazati bogatu prirodu i kulturno-istorijsko nasljeđe Pljevalja”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Pljevlja.

Bonus video: