Podgorici žuti karton: Maske obavezne i na otvorenom

U glavnom gradu inficirano 619 osoba. Formiran je Operativni štab za inspekcijsku kontrolu kako bi se unaprijedila primjena i kontola svih donijetih mjera. Crna Gora je na listi zemalja u koje je državljanima EU zabranjeno da putuju do donošenja nove mjere

33644 pregleda 366 reakcija 38 komentar(a)
U narednih sedam dana maska svuda, Foto: Savo Prelević
U narednih sedam dana maska svuda, Foto: Savo Prelević

Novih 60 slučajeva infekcije potvrdile su laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ), nakon što je juče poslijepodne završena PCR analiza još 477 uzoraka. Iz bolnice u Beranama prijavljen je još jedan smrtni slučaj kod pacijenta koji je bio pozitivan na novi koronavirus. Od početka juna, od posljedica kovida-19 dosad je preminulo 17 osoba.

Opomena za Podgoricu: Maske, u zatvorenim prostorima do 20 soba...

Nacionalno tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je sinoć na sjednici i nove privremene mjere za Podgoricu, gdje je dosad registrovan i najveći broj inficiranih - 619.

Prema novim mjerama, u Podgorici je u narednih sedam dana obavezno nošenje maski i u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru. Mjera važi i za djecu stariju od sedam godina. Prema novim mjerama, na otvorenim javnim mjestima moguće je okupljanje do 40, a na zatvorenim do 20 lica.

Korigovane su i mjere za ugostitelje, pa će za stolom u objektu moći da sjede najviše dva gosta, a do četiri na terasi.

Nije dozvoljeno okupljanje za šankom.

U teretanama i fitnes centrima može da boravi jedna osoba na 10 kvadrata, ali je dozvoljen istovremeni boravak najviše 20.

U svakoj situaciji, napominju iz NKT, obavezno je održavanje distance od dva metra i nošenje maski.

Maske su obavezne i za zaposlene i putnike u javnom prevozu, tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, kao i za vozače i putnike u putničkom motornom vozilu, osim za članove istog domaćinstva.

NKT je preporučilo svim vjerskim zajednicama da se na cijeloj teritoriji Crne Gore vjerski obredi vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

“Formiran je Operativni štab za inspekcijsku kontrolu kako bi se unaprijedila primjena i kontola svih donijetih mjera i naredbi Ministarstva zdravlja”, saopštili su iz NKT, dodajući da će taj tim biti posvećen kontroli, ali i da će “raditi preventivno, ukazujući i savjetujući, ali i kažnjavajući neodgovorna pravna lica i pojedince koji krše pravila”.

NKT je sinoć usvojilo i trinaesti izvještaj za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama. Saopšteno je da je od otvaranja računa za donacije NKT 19. marta, iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.052.229,22 eura i 75.971,72 dolara.

Sa računa je dosad isplaćeno 1.758.869,13 eura.

Među novih 60 jučerašnjih slučajeva najviše je u Podgorici - 24, slijede Nikšić - 12, Tivat šest, u Baru je registrovano pet, Bijelom Polju četiri, Kotoru tri, po dva slučaja registrovana su u Herceg Novom, Cetinju i Rožajama i jedan na Žabljaku.

Iz IJZ saopštili su da je tokom posljednjih analiza registrovan i jedan importovan slučaj, koji je nakon boravka i uzorkovanja u inostranstvu rezultate laboratorijskog ispitavanja dobio sa zakašnjenjem tokom boravka u samoizolaciji.

“Uzimajući u obzir preminule i oporavljene, broj aktivno oboljelih od kovida-19 u Crnoj Gori trenutno je 1.582”, kazali su iz IJZ, dodajući i da je, računajući i analize u Njemačkoj, u Crnoj Gori dosad sprovedeno 28.219 PCR testova. Najviše potrđenih slučajeva je u Podgorici - 619, Rožajama 223 i Bijelom Polju 156.

U Nikšiću su dosad potvrđena 84 slučaja, Beranama 80, Budvi 64, Baru 60, Pljevljima 59, Cetinju 58, Kotoru 55, Tivtu 35, pet manje slučajeva registrovano je ukupno u Herceg Novom. Manje od 20 inficiranih registrovano je u Ulcinju - 18, Gusinju 17, Petnjici 11, Danilovgradu devet, Žabljaku dva i po jedan slučaj u Andrijevici i Tuzima.

Zatvorene granice ka EU

Crna Gora je na listi zemalja u koje je državljanima Evropske unije zabranjeno da putuju do donošenja nove mjere. To je juče odlučio Savjet EU. Lista se revidira na 15 dana, a osim Crne Gore, na listi zabranjenih je i Srbija.

Italija je Crnu Goru označila kao državu visoke opasnosti od koronavirusa.

Speranca
Sperancafoto: AP

“Potpisao sam novi pravilnik kojim se Srbija, Crna Gora i Kosovo dodaju na listu zemalja u riziku.Oni koji su bili posljednjih 14 dana na ovim teritorijama imaju zabranu ulaska i tranzita u Italiju. Epidemija je u najtežoj fazi. Potreban nam je maksimalan oprez da bismo odbranili napredak koji smo postigli do sada”, napisao je na Fejsbuku ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

Bonus video: