Privremeno riješen problem: Zgrada i dvorište ne plivaju u fekalijama

“Zahtjev za dostavljenje informacija o preduzetim aktivnostima povodom zgrade u Ulici Dunje Đokić je dostavljeno nadležnim službama u opštini i po dobijanju odgovora informisaćemo Vas šta je do sada urađeno i šta planiramo u budućnosti da uradimo povodom problema sa pomenutom zgradom”, kazala je gradonačelnica Željka Vuksanović
138 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin Dunja Đokić ulica, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin Dunja Đokić ulica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.02.2018. 20:47h

Samo 700 eura i nekoliko sati rada bilo je potrebno da se privremeno riješi tromjesečni problem Kolašinaca, žitelja zgrade u Ulici Dunje Đokić.

Stanari su jesenas otkrili da im odvod za kanalizaciju nije priključen na mrežu, već su se otpadne vode godinama skupljale ispod temelja, a potom i izbile na površinu i prodrle u prizemlje.

Već tri mjeseca „funkcionisao“ je kanal koji je odvodio fekalije u Svinjaču, pritoku Tare.

Otpadne vode su stvarale smrad, stanari se povređivali prelazeći jarak i više puta apelovali na državu i Opštinu da im pomogne.

“Pomogao nam je jedan čovjek, prijatelja sam zamolio da konačno riješimo ovaj problem. On je obezbijedio novac, a mi organizovali 'struku i nauku', tako da smo spojili cijevima tri mjeseca 'nespojivih' 20 metara od odvoda iz zgrade do septičke jame. Za to vrijeme, tenderi u Opštini traju, na proljeće se mora raditi temeljna rekonstrukcija vodovodno-kanalizacionih instalacija“, kazao je stanar Grujica Matović.

Stanari su, samoorganizujući se, uspjeli i da, kako tvrde, dezinfikuju prostor oko zgrade, posipajući kreč, a zatim i šljunak na mjesti gdje su fekalije izbijale.

Opština je u decembru objavila da traži ponuđače za utvrđivanje činjeničnog stanja kada je riječ o priključcima zgrade na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu. Kažu da bez utvrđivanja činjeničnog stanja ne mogu ništa da učine.

Na pitanje dokle se stiglo u tom poslu, “Vijesti” čekaju odgovore već nekoliko dana.

“Zahtjev za dostavljenje informacija o preduzetim aktivnostima povodom zgrade u Ulici Dunje Đokić je dostavljeno nadležnim službama u opštini i po dobijanju odgovora informisaćemo Vas šta je do sada urađeno i šta planiramo u budućnosti da uradimo povodom problema sa pomenutom zgradom”, kazala je gradonačelnica Željka Vuksanović.

Polovina stanova u toj zgradi završena je nakon sedam godina gradnje 2013. godine, kada su i dati na korišćenje porodicama bez krova nad glavom.

Još nije poznato koliko su novca Vlada i Opština potrošile.

Gradnja je počela 2006. godine, a trebalo je da se završi za 12 mjeseci.

Šef Skupštine Dožić ponudio da kupi cijevi

Jedinu spremnost da se problem rješava, kako tvrde stanari, pokazao je predsjednik lokalne Skupštine Aleksandar Dožić.

“On je ponudio da kupi cijevi. Međutim, kada su ostali ćutali, a prije svih predsjenica Opštine (Željka Vuksanović), nijesmo htjeli da ga miješamo u ovaj posao. Sami smo se snašli“.

Matović ne krije da je, kako kaže, razočaran odnosom lokalne uprave prema stanarima, među kojima je i mnogo socijalnih slučajeva.

Bonus video: