Autobuska stanica Tivat nema novca za plate

Koronavirus već doveo u nezavidnu situaciju jednu od opštinskih firmi u Tivtu

11089 pregleda 14 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Ekonomska kriza prouzrokovana koronavirusom i mjerama Ministarstva zdravlja na sprečavanju širenja te bolesti, već je dovela jedno od preduzeća u vlasništvu Opštine Tivat na ivicu nesolventnosti.

Riječ je o opštinskoj kompaniji Autobuska stanica Tivat koja je, zbog obustave međunarodnog, odnosno međugradskog saobraćaja u Crnoj Gori od druge polovine marta do početka juna, već zapala u toliku krizu da nije imala novca da isplati zarade svojim radnicima. Zbog toga je Odbor direktora te firme krajem maja Opštini Tivat kao osnivaču firme, uputio dopis sa zahtjevom za subvenciju.

“Navedenom odlukom (Odbora direktora Autobuske stanice – prim. aut.) je precizirano da se Opštini Tivat kao osnivaču uputi zahtjev za subvenciju iz razloga što navedeno društvo zbog situacije uzrokovane virusom Covid-19 nije obavljalo djelatnost, te nije moglo ostvariti prihode za izmirenje tekućih obaveza i isplate zarade zaposlenih“, piše u obrazloženju odluke predsjednika Opštine Siniše Kusovca da se iz gradske kase pomogne ovoj firmi.

Zahtjev Odbora direktora Autobuske stanice gradonačelnik Kusovac (DPS) je prihvatio i odobrio tek 9. jula, kada je naložio da se iz tekuće budžetske rezerve Opštine, Autobuskoj stanici uplati iznos od 17.000 eura.

Papiri o ovom zahtjevu i odluci gradonačelnika, te isplati novca iz tekuće budžetske rezerve za plate radnika i izmirenje tekućih obaveza preduzeća Autobuska stanica, objavljeni su u finansijskim izvještajima Optine Tivat za period od 6. do 14. jula, a koji su juče postavljeni na sajt lokalne uprave, zbog zakonske obaveze transparentnog trošenja budžetskih sredstava u vrijeme predizborne kampanje.

Autobuska stanica Tivat na čijem je čelu od druge polovine prošle godine novi direktor Vasilije Zejak (DPS), zapošljava 15 stalnih radnika, a lani je poslovala s ostatkom dobiti od 29.069 eura nakon oporezivanja.

Odlukom lokalnog parlamentana sjednici održanoj 30. juna, kompletan iznos lanjske ostvarene dobiti ostavljen je na raspolaganje toj firmi kao tzv. neraspoređena dobit. Lani je kroz tivatsku autobusku stanicu prošlo ukupno 65.574 putnika što je 13,5 odsto više nego 2018.

Bonus video: