U zalivu Boke Kotorske ima arbuna, ali i plastike

Institut za biologiju mora obavio redovno godišnje ispitivanje resursa unutar zaliva Boke

2589 pregleda 1 komentar(a)
Istraživači u akciji, Foto: IBMK
Istraživači u akciji, Foto: IBMK

Naučni saradnici Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore iz Kotora (IBMK) završili su obradu podataka dobijenih tokom eksperimentalnog uzorkovanja tzv. demerzalnih resursa u zalivu Boke Kotorske obavljenog tokom prošlog mjeseca povlačnom mrežom - kočom, u skladu s dozvolom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U demerzalne vrste spadaju sve kvalitetne ribe, prije svega oslić, barbun, grdobe, šanpjer, a pored riba tu su i rakovi, kozice, lignje, hobotnice. Monitoring se, inače, obavlja kontinuirano već 15-ak godina, u periodu maj ili jun radi istraživanja stanja demerzalnih resursa u Bokokotorskom zalivu. Cilj monitoringa je i upoređivanje stanja i karakteristika populacija komercijalno važnih vrsta morskih organizama (arbun, oslić, barbun, itd.) na otvorenom moru gdje su one pod uticajem kočarskog ribolova, koji se smatra neselektivnim, i unutar Bokokotorskog zaliva gdje je inače zabranjen ribolov povlačnom mrežom kočom i gdje se ove populacije eksploatišu isključivo alatima malog obalnog ribolova (mrežama stajaćicama).

Uzorkovanje je izvršeno pomoću kočarskog broda “Sveti Marko“ i ribara Srećka Andričića iz Tivta, u dva kočarska poteza u trajanju od 30 minuta, na području zaliva od Perasta do Svetog Stasija, na dubini od 35 do 40 metara. Obrada prikupljenih uzoraka izvršena je u laboratoriji za ihtiologiju i morsko ribarstvo IBMK.

Kao i ranijih godina, najzastupljenija vrsta u ulovu bio je arbun, dok je zabilježen određeni broj jedinki oslića, barbuna i šnjura. Od vrsta koje nisu od komercijalnog značaja najzastupljenije su bile patarača, gira oštrulja, batoglavac, špar, dok je zabilježeno još i 10-ak drugih vrsta. Od rakova zabilježen je gambor, a od glavonožaca lignja i sipa. Od hrskavičavih riba jedina zabilježena vrsta bila je drhtulja.

Pored komercijalnih vrsta za ribolov, riba, glavonožaca, mekušaca, raznih nejestivih beskičmenjaka, u mrežama su, nažalost, bile prisutne i velike količine otpada, na prvom mjestu plastike, što predstavlja sve veći problem na našem primorju.

Bonus video: