Ministarstvo odbrane u saradnji sa MORT-om sprovodi istraživanje kako bi se utvrdilo nulto stanje

"Do sada je Centar za ekotoksikološka ispitivanja postavljanjem mobilne stanice na lokaciju poligona izvršio monitoring kvaliteta ambijentalnog vazduha", rekla je Đerković

1864 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma sprovodi istraživanje kako bi se utvrdilo nulto stanje na Sinjajevini.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, definisano odlukom Vlade iz septembra prošle godine, kojom je na toj planini formiran vježbovno-strelišni vojni poligon.

Savjetnica za zaštitu životne sredine u Ministarstvu odbrane Ljiljana Đerković, kazala je da izrada nultog stanja, kao i obezbjeđenje programa za kasniji monitoring segmenata životne sredine, zahtijeva interdisciplinarni pristup.

Navodi se da su zbog toga u projekat uključene sve relevantne institucije, a prije svega Centar za ekotoksikološka ispitivanja koji je zadužen za monitoring vazduha, zemlje, buke i radijacije.

"Do sada je Centar za ekotoksikološka ispitivanja postavljanjem mobilne stanice na lokaciju poligona izvršio monitoring kvaliteta ambijentalnog vazduha", rekla je Đerković.

Ona je objasnila i da je ispitan nivo buke u životnoj sredini, dok je sa više lokacija uzorkovana zemlja.

"U toku su fizičko - hemijske analize i obrada podataka. Uzorci zemlje će pored standardnih analiza na teške metale, organske i druge kontaminente, biti ispitani i na nivo radioaktivnosti", kazala je Đerković

Prema njenim riječima, taj izvještaj može očekivati krajem mjeseca.

Iz Ministarstva su naveli da su u toku pripreme za monitoring kvaliteta vode, dok je na terenu tim od 15 eksperata, iz različitih institucija, zadužen za biodiverzitet.

Profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu, koordinatorka projekta Danka Caković, podsjetila je da je istraživanje počelo prije više od dvije sedmice.

"Ekipa je veoma kvalitetna. Pokrivene su sve važnije oblasti, veće grupe. Istražuju se sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mahovine, lišajevi. Radiće se istraživanje pećina i istražuju se biljke i staništa", istakla je Caković.

Ona je dodala da su prije nekoliko godina rađena intenzivna istraživanja na Sinjajevini, zato šta je pripremana studija zaštite te planine, kao regionalnog parka.

"Na osnovu dosadašnjih podataka možemo da kažemo da je biodiverzitet Sinjajevine veoma bogat, da je dobro očuvan, da su staništa reprezentativna, postoje endemične vrste, a postoje i one vrste koje su značajne na nacionalnom i međunarodnom nivou u smislu zaštićenih vrsta", kazala je Caković. Prema njenim riječima, to su u stvari staništa koja se nalaze na spisku Habitat direktive. "Da bi bilo jasnije, riječ je o najvažnijem dokumentu u oblasti zaštite životne sredine u Evropskoj uniji. Mogu da kažem da je sigurno 90 odsto Sinjajevine pokriveno tim važnim staništima i da imaju izuzetno dobru reprezentativnost", rekla je Caković. Ona je navela da je za izradu izvještaja sa kvalitetnim presjekom stanja biodiverziteta i njegove očuvanosti potrebno mjesec i po. "Svi ti podaci biće korišćeni i u procesu kandidovanja Sinjajevine u Evropsku ekološku mrežu Natura 2000", podsetila je Đerković. Ona je dodala da je u svim zemljama u kojima je uspostavljena mreža Natura 2000, vojska je važan učesnik. Ministartsvo odbrane je, kako su rekli, rukovodeći se timeu ložilo značajna sredstva za potrebe istraživanja nultog stanja biodiverziteta i određena dopunska u skladu sa standardima Natura 2000, kako bi se vojni poligon u budućnosti mogao organizovati tako da se Sinjajevina uključi u tu ekološku mrežu. "Dobijeni podaci precizno će prikazati nulto stanje životne sredine na Sinjajevini o čemu će javnost blagovremeno biti obaviještena", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: